Upozorenje na vremenske neprilike u sljedeća tri dana, opasnost od bujičnih poplava

Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Područnog ureda Dubrovnik poslali su rano upozorenje na vremenske neprilike koje su najavljene tijekom sljedeća tri dana. 

Sukladno članku 12. Zakona o sustavu civilne zaštite ( NN 82/15), članka 2. Pravilnika o postupku primanja i prenošenja obavijesti ranog upozoravanja, neposredne opasnosti te davanja uputa stanovništvu (NN 67/17) i Standardnom operativnom postupku za korištenje vremenskih prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda i upozorenja, a temeljem upozorenja i predupozorenja koje smo dobili 27. listopada 2018. godine od Odjela za vremenske analize i prognoze DHMZ-a dajemo upozorenje za područje Dubrovačko-neretvanske županije za nedjelju 28.10.2018., ponedjeljak 29.10.2018. i utorak 30.10.2018.

Sutra i u ponedjeljak na Jadranu i predjelima uz Jadran, a u Dalmaciji još i u utorak, vrlo kišovito (70 do 100 mm/24h, ponegdje i više) te vjetrovito. Zbog dugotrajne oborine i zasićenja tla moguće su bujične poplave. U gorju će puhati jak(>10 m/s), na udare i olujan (>17 m/s) jugozapadnjak i južni vjetar, a na Jadranu jako i olujno jugo, u noći na utorak mjestimice na udare i orkansko (>33 m/s). U utorak će jugo okretati na južni i jugozapadni vjetar te slabjeti. Također uslijed premještanja duboke ciklone, odnosno središta niskog tlaka zraka, olujnog vjetra, visokih valova (valovito i jače valovito, ponegdje i uzburkano more) i obilne oborine mogući su problemi u pojedinim uvalama i lukama.