Ususret završetku 71. Igara dodjeljene nagrade Orlando i Grand Prix Orlando

Župan Nikola Dobroslavić i zamjenica župana Žaklina Marević nazočili su danas u Palači Sponza svečanosti dodjele Nagrada Orlando, dodjeljenih za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu 71. Dubrovačkih ljetnih igara. Također, ovom prilikom dodjeljena je i nagrada Grand Prix Orlando za osobit i naročit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Nagrada Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu ovogodišnjih Igara dodijeljena je Radi Šerbedžiji za ulogu Georgea u predstavi Tko se boji Virginije Woolf? Edwarda Albeea, a u režiji Lenke Udovički te produkciji Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta. U svom obrazloženju, ocjenjivački sud je istaknuo da Šerbedžijin suživot s Igrama traje jako dugo i prati sve njihove mijene pa je jednim dijelom nagrada posvećena i njegovom cjelokupnom doprinosu Igrama, a ipak s naglaskom na izvrsno izvedenu naslovnu ulogu u predstavi Tko se boji Virginije Woolf?.

Ocjenjivački sud za glazbu jednoglasno je odlučio nagradu Orlando za najvrjednije umjetničke dosege u glazbenom programu 71. Dubrovačkih ljetnih igara dodijeliti skladatelju Petru Obradoviću, Nagrada je dodjeljena za njegove skladbe izvedene na koncertima održanima u atriju Kneževa dvora Tango to go u izvedbi sjajnog Tria Eusebius, Petrichor u izvedbi izvanrednog Papandopulo kvarteta te contraVals & contraDans, u izvedbi razigranog ansambla okupljenog u sklopu programa Dubrovnik na glazbenoj hridi. 

Grand Prix za osobit i naročit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj festivalskoj godini ili više festivalskih sezona je, odlukom Vijeća Nagrade Orlando, a na prijedlog intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski, dodijeljen Dubrovačkom simfonijskom orkestru, a nagradu je u ime orkestra primio ravnatelj Damir Milat. Kako je istaknuto u obrazloženju, za razvoj ansambla bila je vrlo značajna kontinuirana suradnja s Dubrovačkim ljetnim igrama, od 1951. pod nazivom Gradski orkestar Dubrovnik, potom kao Festivalski orkestar i danas kao Dubrovački simfonijski orkestar, koji je glavni je nositelj glazbenog dijela programa Igara te svojom djelatnošću pokriva čitav spektar orkestralnog zvuka.

Nagrade je uručio glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić, a svečanosti su nazočili i ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek kao izaslanica predsjednika Vlade RH, dubrovački gradonačelnik i saborski zastupnik Mato Franković kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, državni tajnik za turizam Frano Matušić te brojni drugi uzvanici iz kulturnog i društvenog života.