Za javne radove na sanaciji i prevenciji požara i poplava javilo se više od 700 nezaposlenih osoba

Program javnih radova na sanaciji posljedica od požara i poslovima preventivnih mjera zaštite od požara i bujičnih poplava u razdoblju jesen/ zima 2017./2018. godine koji provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje polučio je dobre rezultate u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na program se javilo ukupno 745 nezaposlenih osoba, njih 250 s područja Grada Metkovića, a iz Grada Ploča 85 nezaposlenih osoba. U Gradu Dubrovniku javilo se 28 nezaposlenih, u Pojezerju 41, Zažablju 46, Slivnom 27, Konavlima 16, Dubrovačkom primorju osam, jednako toliko u Stonu i Blatu, u Janjini deset, Kuli Norinskoj 45, Opuzenu 31, Smokvici devet, Gradu Korčuli 39, Lumbardi deset, na Lastovu 18, Vela Luci 15, Trpnju devet, u Orebiću 27, kroz DVD Mljet četiri nezaposlene osobe dok se u Župi dubrovačkoj jedna osoba javila za rad kroz program.

Ovaj nacionalni program provodi se u suradnji s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, a cilj je u suradnji s općinama i gradovima te nadležnim institucijama kao nositeljima projekta angažirati što veći broj nezaposlenih osoba u spomenutim poslovima sanacije i prevencije od požara i sanacije bujičnih poplava tijekom jeseni i zime u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Župan Dobroslavić pozdravio je provedbu ovog programa kojeg u 100 postotnom iznosu financira država.
Poslovi koji mogu biti obuhvaćeni Programom su:čišćenje drveća i niskog raslinja, saniranje divljih odlagališta otpada, održavanje i sanacija nerazvrstanih cesta sukladno Odluci o nerazvrstanim cestama, održavanje poljskih puteva, pomoć pri izradi protupožarnih prosjeka i puteva, čišćenje i održavanje rubnih pojaseva uz javne prometnice i željezničke pruge, održavanje čistim i uređivanje postojećih izvora vode u šumama te ostale preventivno-uzgojne radove planirane godišnjim planovima ili planovima zaštite od požara.

Trajanje programa je do šest mjeseci u punom radnom vremenu ili do šest mjeseci u nepunom radnom vremenu uz mogućnost obrazovanja. Važno je naglasiti kako obrazovanje može biti iz područja vezanih uz program, no i ne mora, a maksimalni iznos za takvo osposobljavanje po nezaposlenoj osobi je sedam tisuća kuna.

Radovi će biti plaćeni u iznosu prosječne minimalne plaće 3839,47 kuna, a bit će pokriveni i troškovi prijevoza. Ciljane skupine za program bile su dugotrajno nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom, osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada, mlade osobe itd., no uvjeti za sudjelovanje u programu bili su tek da je osoba evidentirana na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje te da ima prebivalište na području jedinice lokalne samouprave koja je iskazala interes za provođenje ovog programa.