Zamjenica Marević na otkrivanju spomenika Vlahu Bukovcu u Cavtatu

Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je danas u Cavtatu otkrivanju spomenika Vlahu Bukovcu. Rad akademskog kipara Petra Dolića otkrili su izaslanica premijera Andreja Plenkovića, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i načelnik Božo Lasić. Svečanosti su nazočili i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić, općinski vijećnici i drugi gosti.

Nakon otkrivanja somenika u Kući Bukovac potpisan je sporazum o smještaju 225 slika Vlaha Bukovca, Jelice Bukovac, Ivanke Bukovac, Jelice Lele Radosavljević te Olge Solovljeve koje su nasljednici Vlaha Bukovca ostavili zajedno sa namještajem i arhivom u Kući Bukovac kako bi se formirao memorijalni muzej Vlaha Bukovca. Godine 2004., kad je Kuća Bukovac obnovljena vraćeni su svi predmeti, namještaj i slike u Cavtat, ali su slike formalno ostale zavedene u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik i u Konavlima su čitavo vrijeme temeljem posudbenih ugovora.

Premda je Ministarstvo još 2004. odlučilo da se slike prenesu odnosno zavedu u inventarne knjige Muzeja i galerija Konavala taj posao do danas nije bio obavljen. Zahvaljujući Ministarstvu kulture, Općini Konavle i Gradu Dubrovniku stvoreni su preduvjeti da se današnjim potpisima ravnatelja UGD-a Tonka Smokvine i ravnateljice MiGK Antonije Rusković Radonić slike i formalno vrate u Cavtat.