Zamjenica Marević na otvaranju izložbe ”Konavoska svadba”

Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je u četvrtak navečer otvaranju izložbe Konavoska svadba u Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima.

Riječ je o izložbi u sklopu koje je u Konavle nakratko vraćena konavoska zelena svadbena dolama koja se nosila do polovice 19. stoljeća, a iz Konavala je kao jedini primjerak otišla 1957. godine u Etnografski muzej u Zagrebu.

Sinoć je izložena i povezana kapa i hondelj koji su se nosili u Konavlima do polovice 19. stoljeća, također jedinstveni primjerci u Hrvatskoj, a u Čilipe su privremeno preseljeni iz Bogišićeve zbirke u Cavtatu.

Zamjenica Marević je ovom prilikom istaknula kako joj je zadovoljstvo biti na otvorenju izložbe kakva se zaista rijetko viđa.

”Vidjeti tradicionalno konavosko svadbeno ruho i pritom znati koliko je rijetko i naravno vrijedno samo potvrđuje potrebu čuvanja blaga koje imamo. Naša povijest; bilo da je riječ o ovakvom ruhu kakvo imamo priliku vidjeti ovdje ili o napjevima koji su otrgnuti zaboravu i koji će biti izvedeni večeras, zaista je neprocjenjiva; stoga čestitam Muzejima i galerijama Konavle i Općini Konavle kao i svima vama koji na bilo koji način održavate naš identitet i duh na životu”, rekla je zamjenica.

Načelnik Lasić je ovom prilikom zahvalio svima koji su na ijedan način pomogli ostvarivanju ove velike izložbe, a istaknuo je kako su Muzeji i galerije Konavala doživjele pravu renesansu otkad je na njihovom čelu Antonija Rusković Radonić, a na čelu Upravnog vijeća Niko Kapetanić.

Ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonija Rusković Radonić rekla je kako je ponosna na sve uključene u ovaj projekt, a zahvalila se Općini Konavle, Ministarstvu kulture, Etnografskom muzeju u Zagrebu, HAZU-u i brojnim drugima koji su doveli do uspješne realizacije izložbe.

U sklopu izložbe predstavljena je notna publikacija Konavoska svadba – glazba za koreografiju Krešimira Magdića. Dio napjeva mnogobrojna publika u Čilipima mogla je sinoć čuti izvođenju Pučkog zbora Konavala, KUD-a Čilipi i KUD-a Stjepan Radić Pridvorje, Klape Cavtajke i Klape Oštro.

Cijeli projekt su pomogli Dubrovačko neretvanska županija, Općina Konavle, Ministarstvo kulture RH, Turistička zajednica Općine Konavle kao i brojni drugi sponzori.