Zamjenica Marević na otvaranju međunarodnog simpozija ”Protuminsko djelovanje 2019.”

Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je u Slanome otvorenju međunarodnog simpozija ”Protuminsko djelovanje 2019.” Otvorenju su nazočili i veleposlanik Mađarske koja je ove godine zemlja partner, NJ. E. József Zoltán Magyar, veleposlanik Norveške pri Ujedinjenim narodima u Ženevi, NJ. E. Hans Brattskar, veleposlanik Sirije u Beču, NJ. E. Bassam Sabbagh i brojni drugi strani i domaći visoki dužnosnici.
”Zaostale mine su jedan od najpodlijih podsjetnika kalvarije koju je Republika Hrvatska pretrpjela u Domovinskom ratu. Želim podsjetiti ovdje kako je neizmjernim zalaganjem i trudom prvenstveno naših deminera, ali i svih uključenih u akcije razminiranja Dubrovačko-neretvanska županija još 2014. godine proglašena županijom bez mina. Neizmjerno smo zahvalni svim zaslužnima što su napornim radom donijeli mir svima nama i čistu županiju budućim generacijama. Vjerujem da će uskoro i svi oni dijelovi lijepe nam domovine, koji su ratom razoreni, uskoro biti dio domovine bez mina. I koliko god nam je bila bolna prošlost, ne smijemo ju zaboraviti, no moramo se okrenuti sretnoj i bezbrižnoj budućnosti koju možemo ostvariti zajedničkim radom, upornošću i voljom, kako bismo našoj djeci ostavili mirnu, uređenu i čistu državu bez mina”, rekla je zamjenica Marević.

Mađarski veleposlanik József Zoltán Magyar na otvorenju je uručio pohvalnice ministra unutarnjih poslova hrvatskim i mađarskim sudionicima uspješno provedenog projekta „De-Mine HU-HR II“.
Skup su također pozdravili Katarina Markt, direktorica tvrtke HCR-CTRO u ime suorganizatora te u ime lokalne i regionalne vlasti zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević i načelnik općine Dubrovačko primorje Nikola Knežić.
U sklopu simpozija predviđene su teme „Iskustva iz protuminskog djelovanje u svijetu“, „Izazovi protuminskog djelovanja u migrantskoj krizi“, kao i pokazna vježba „Uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava iz mora“.