Zamjenica Marević na otvaranju počasnog konzulata Ruske Federacije

Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je u srijedu u Dubrovniku otvaranju počasnog konzulata Ruske Federacije. Počasnim konzulom izabran je mladi građevinar Ante Stojan ml. kojeg je s ovom površinom najvećom državom na svijetu povezao posao te je, među ostalim, određeni dio svog radnog vremena proveo u Sibiru.

‘’Iako je Dubrovnik mali grad na jugu Hrvatske on ima veoma bogatu diplomatsku povijest. Ovo nije prvi put kako otvaramo ruski konzulat u njemu. Naime, on je postojao još davne 1788. godine i trajao je čitavo stoljeće, dakle za Dubrovačke Republike. O jakim vezama između Petrograda, odnosno Moskve i našeg Grada svjedoče brojni spisi u Državnom arhivu obiju zemalja. Njegova Ekselencija Anvar Azimov, veleposlanik Rusije u Hrvatskoj, važnost otvaranja konzulata u Dubrovniku prepoznao je prije koju godinu dana i od tada su napravljeni veliki napori, a sve u svrhu da budemo na usluzi ruskim građanima, turistima kojih je sve više te kako bi otvorili nove kanale suradnje i unaprijedili postojeću’’, rekao je Stojan.
Ispred Ruske Federacije na otvaranju je sudjelovao ruski veleposlanik u Hrvatskoj, Anvar Azimov, koji je istaknuo kako Rusija i Hrvatska godišnje međusobno ostvare oko 2 milijarde dolara prometa te da u Hrvatsku na godišnjoj razini dođe od 130 do 150 tisuća turista iz Rusije.
Na otvaranju su bili i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković sa zamjenicom Jelkom Tepšić i predsjednikom Gradskog vijeća Markom Potrebicom, saborska zastupnica Sanja Putica, državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova Zdravka Bušić te brojni drugi.