Zamjenica Marević na otvorenju izložbe ”Dubrovnik – a scarred city”

Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je u utorak navečer otvaranju izložbe ”Dubrovnik – a scarred City” u kompleksu Lazareti, koja je upriličena u sklopu programa obilježavanja početka agresije na Dubrovnik u Domovinskom ratu – “Da se ne zaboravi”.

Zamjenica Marević ovom prilikom je bila izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a izložbi su nazočili i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministar obrane Damir Krstičević, načelnik PU DNŽ i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, Ivan Pavličević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda, Nikša Kusalić, državni tajnici Nikolina Klaić, Sanja Putica i Frano Matušić, voditelj ureda UNESCO-a u BiH Siniša Šešum, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić te ratni promatrač UNESCO-a Bruno Carnez kao i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i drugi visoki uzvanici.

Autori izložbe su Julijana Antić Brautović, Mato Brautović te Goran Cvjetinović, a ovaj multimedijalni postav predstavlja stradanje Dubrovnika uslijed ratnog razaranja Jugoslavenske narodne armije te njegovu brzu i impresivnu obnovu. Izložba je osmišljena povodom 40. obljetnice uvrštenja dubrovačke povijesne jezgre na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske kulturne baštine (1979.) i 20. obljetnice njenog uklanjanja s liste ugrožene svjetske baštine (1998.). U postavu izložbe korištena je građa Muzeja Domovinskog rata i Zavoda za obnovu Dubrovnika, a prikazane su i fotografije Mila Kovača, Boža Gjukića, Pava Urbana, Mira Kernera, Damira Fabijanića i drugih. Izložbu su otvorili djeca, roditelji, udovice poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici civilnih stradalnika u Domovinskom ratu i dubrovački branitelji.

Otvorenje izložbe glazbom su uveličali klapa Ragusavecchia i zbor OŠ Mokošica. Izložba za sve posjetitelje ostaje otvorena do 15. veljače.