Zamjenica Marević na svečanom predstavljanju projekta ”Hrvatska stvara”: Mladima treba naša potpora da se mogu ostvariti

Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je danas na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku svečanom predstavljanju projekta ”Hrvatska stvara” tvrtke STEMI i udruge Programerko i Code Club Hrvatska.

Projekt se provodi uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja i uz podršku Veleposlanstva Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, a nositelj lokalnih aktivnosti vezanih za projekt, odnosno pokretanje Code Club-a za osnovne škole na području Grada i Županije bit će Zajednica tehničke kulture grada Dubrovnika i Županije.
Zamjenica Marević ovom je prilikom naglasila kako Hrvatskoj treba stvaranje STEM generacije,
”Gledajte sve te mlade ljude. Svatko od njih je možda novi Mate Rimac da ne kažem nešto puno više. No da bi oni ostvarili svoj potencijal oslanjaju se na nas. Mi smo ti koji ima moramo osigurati uvjete da se ostvare. Dubrovačko-neretvanska županija svake godine financira aktivnosti Zajednice tehničke kulture, a nastavit ćemo to i dalje raditi. Prošle godine isplaćeno je 230 tisuća kuna u tu svrhu, a kao osnivači 25 osnovnih i 15 srednjih škola aktivno radimo na boljem školstvu i projektima koji će iznjedriti nove genijalce što je i naša najveća odgovornost”, rekla je zamjenica Marević.

Marin Trošelj iz tvrtke STEMI istaknuo je kako je želja potaknuti mlade ljude na otvaranje svojih tehnoloških tvrtki.
”Obilazimo cijelu Hrvatsku, okupljamo mlade po županijama te im ispričamo priču kako pokrenuti tehnološku tvrtku. Želimo ih motivirati da postanu stvaraoci. Želimo pokrenuti i klubove u kojima će se školarci moći družiti i raditi na svojim projektima. Ideja je da sve djeci bude besplatno, da se ne radi nikakva socioekonomska diskriminacija. Svatko tko želi probati, ima mogućnost to učiniti u svojoj lokalnoj sredini”, rekao je Trošelj.
Na svečanom predstavljanju projekta bio je i britanski veleposlanik Andrew Dalgleish.