Zamjenica Žaklina Marević na proslavi 90 godina Gimnazije na Pločama

Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je u utorak Svečanoj akademiji u Kazalištu Marina Držića povodom 90. obljetnice rada Gimnazije na Pločama, a u sklopu ovog događaja predstavljena je i prigodna monografija ”90 godina dubrovačke gimnazije na Pločama”.

Zamjenica Marević je ovom prilikom uputila najiskrenije čestitke ravnateljici Katarini Tolji, svim djelatnicima i učenicima škole.
”Naravno, s posebnim pijetetom spominjem se i svih prošlih generacija ravnatelja i profesora koji su svojim predanim i požrtvovnim radom doprinijeli da danas govorimo o poznatoj i priznatoj školi, ne samo u našoj županiji nego u zajednici škola Republike Hrvatske. U višestoljetnoj tradiciji obrazovnih institucija u Gradu Dubrovniku ova gimnazija zauzima zapaženo mjesto. Ciljevi obrazovanja često su se mijenjali, ali vi ste zadržali svoj prepoznatljivi pravac u kojem ste svjesni da obrazujući svoje učenike obrazujete društvo i da je dobro društvo ono koje se sastoji od potpuno razvijenih osoba i njihove jedinstvene slobode i odgovornosti, tj. od osoba koje će biti sposobne znanje i razumijevanje ugraditi u našu budućnost”, rekla je zamjenica Marević te nastavila:
”Vaši su sadašnji i prošli učenici perjanice vašeg mukotrpnog rada i truda, a u njihovom razvoju ova je gimnazija ugradila temelj neraskidive veze onoga koji poučava i onoga koji žele steći obrazovanje, izgraditi svoj karakter i steći intelektualnu zrelost. Osim obrazovanja, Gimnazija Dubrovnik je poznata i u svom nastojanju da pruži odgoj zdravih i radosnih, razumnih i dobrih ljudi koji će biti osposobljeni snažno djelovati za dobrobit drugih ljudi. Odgojne ciljeve moguće je sažeti u pet univerzalnih ljudskih vrijednosti: istini, ispravnom djelovanju, miru, ljubavi i nenasilju. Svojim izvannastavnim djelovanjem, projektima, međunarodnim suradnjama i uspjesima, brigom za kulturu i kulturnu baštinu, Gimnazija Dubrovnik danas je moderna obrazovno-odgojna ustanova koja ide u korak sa suvremenim društvenim zbivanjima”, istaknula ja zamjenica Marević.

Ravnateljica Katarina Tolja rekla je u svom govoru kako bi bilo teško pobrojati sve uspjehe učenika ove škole kroz desetljeća te dodala kako svaka druga obitelj u Dubrovniku ima barem jednog člana koji je pohađao Gimnaziju Dubrovnik.
”Gimnazija Dubrovnik jedna je od najperspektivnijih školskih ustanova u Dubrovniku i Hrvatskoj. Težište nastave u Gimnaziji na samom je nastavnom procesu i na usmjeravanju i poticanju nadarenih učenika. Poznato je da učenici ove škole uglavnom upisuju fakultete u Hrvatskoj i inozemstvu i to oni koje su sami prema svojim afinitetima odabrali. A što nam donosi budućnost? Danas smo svjedoci brzih promjena u količini, dostupnosti i protoku informacija. Nastojimo pratiti trendove u poučavanju, ali ne treba biti jednostran, već njegovati tradicionalne metode. Potrebno je dobro poznavati discipline koje se proučavaju te na to nadograditi vještine i naprednu tehnologiju. Motivacija nastavnika i motivacija učenika vrlo su važne i uzročno su povezane, a jednog nastavnika najviše potiče uspjeh njegovog učenika. To je motivacija koja potiče na usavršavanje svoje prakse, širi i bogatiji rad s učenicima. Jednako tako i učenici međusobno motiviraju jedni druge, svojim rezultatima i napredovanjem, time što vole učiti i razvijati se u područjima koja ih posebno zanimaju. Važno je također istaknuti da golo znanje, bez drugih duhovnih vrlina, kao što su mudrost i razum, ne bi značilo ništa. Škola je od samih početaka kroz mnoge generacije svjedočila o kvalitetnom i zahtjevnom obrazovanju i odgojnoj tradiciji. Nadam se da će tako biti i ostati u budućnosti”, rekla je ravnateljica Tolja.

Saborska zastupnica i bivša ravnateljica Gimnazije Sanja Putica istaknula je kako je monografija koja je objavljena povodom 90. obljetnice Gimnazije Dubrovnik, iznimno dragocjen uradak, vrijedan povijesni dokument, ali i svojevrsni spomenar protkan emocijama profesora i učenika.
”Povijest škole je prikazana kroz tri perspektive: onu urbanističko-arhitektonsku koja svojom impresivnom i monumentalnom predstavom odaje svu ozbiljnost one druge perspektive, a to je obrazovna. To je razvoj obrazovnog procesa u Gimnaziji; od povijesnih, pedagoško metodičkih i didaktičkih metoda, do škole moderne tehnologije i znanja; koji je uvijek pratio i odgoj kao iznimno važna sastavnica. Znam kako niti jedan učenik ne zaboravlja životne lekcije koje je primio od svojih profesora. A treća je perspektiva ona emotivna, osobna i ljudska. Osjeti se u svakom iskazu u monografiji ona duboka emotivna povezanost sa školom, nasljeđem, ali i brigom za budućnost”, rekla je saborska zastupnica Putica.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH poručio je kako je Dubrovnik ponosan na takvu obrazovnu kroz čije su hodnike od 1927. godine prošle brojne generacije Dubrovkinja i Dubrovčana davajući svoj obol tradiciji gimnazijskog obrazovanja.
”Pružila im je jedno zaokruženo iskustvo učenja, brusila njihove afinitete, usmjeravala prema daljnjem obrazovanju i oblikovala kao buduće pojedince. Tako je među njima bilo umjetnika, sportaša, diplomata, znanstvenika, gradonačelnika i brojnih drugih društveno aktivnih pojedinaca”, rekao je gradonačelnik Franković.

U sklopu programa prikazan je i film Udruge Luža ”90 godina zgrade Gimnazije na Pločama”, a okupljeni su uživali u scenskom nastupu ”Male ćakule dubrovačkih velikana” u izvedbi učenika Antonija Mustahinića i Karla Krilanovića, Pjesme hrvatskih velikana Rajmunda Kunića i Ruđera Boškovića recitirali su učenici Lucija Kušar i Martin Hazdovac, a prigodni glazbeni nastup imala je odavno bivša učenica gimnazije Paola Dražić Zekić. Učenica Lucijana Pendo izvela je monolog ”Omakala”, a Antonio Mustahinić utjelovio je Marina Držića u monologu ”Pomet”. U početak i kraj programa sve je uveo Zbor Gimnazije i profesorica Jelena Erić, a program su vodili maturanti Laura John i Paulo Stabile.