Zamjenica župana na susretu sa sudionicina projekta “Ljetna škola Domovina”

Zamjenica župana Žaklina Marević susrela se danas u amfiteatru dubrovačkog Sveučilišta, zajedno s predstavnicima Grada Dubrovnika, Sveučilišta u Dubrovniku i Dubrovačke biskupije, s polaznicima projekta “Ljetna škola Domovina”, koji se provodi u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Pozdravljajući sve sudionike projekta, zamjenica župana poželjela im je dobrodošlicu u najljepšu hrvatsku županiju te dodala: “Vjerujem da ste kroz ovaj projekt uspjeli upoznati ljepote i običaje naše lijepe Hrvatske, naše različitosti i posebnosti, ali i naš jedinstven identitet koji nas sve skupa povezuje. Projekt „Ljetna škola Domovina“ izuzetan je i vrijedan i ovom prilikom čestitam organizatorima na inicijativi, jer će vam, uvjerena sam, osim upoznavanja s Domovinom pružiti i jasnu sliku toliko čvrstih i trajnih veza između nas i naših iseljenika.”

Zamjenica Marević istaknula je i kako su hrvatske zajednice u dijaspori uvijek imale snažan osjećaj za Domovinu i vodile računa o čuvanju hrvatskog jezika i identiteta te pozvala sudionike da nastave čuvati našu baštinu i tradiciju, dodavši kako je uvjerena da ovaj projekt u tome pomaže. “Nakon ljepota i gostoljubivosti naših ljudi vjerujem da ćete poželjeti ponovo doći, možda s obitelji ili prijateljima. Bilo bi lijepo vidjeti sve naše bisere, znajte da su vam vrata Domovine uvijek otvorena.”, zaključila je zamjenica župana.

Inače, “Ljetna škola Domovina” projekt je koji se ove godine provodi prvi puta, u razdoblju od 10. do 25. srpnja, a tijekom kojeg su polaznici imali priliku, putujući kroz Hrvatsku, upoznati hrvatsku kulturu, baštinu i tradiciju, ali i mogućnosti koje ona nudi. Program je rezultat iskazanih potreba hrvatskih zajednica u iseljeništvu, nastao je u suradnji s Association of Croatian American Professionals, a ciljevi su, između ostalog, jačanje hrvatskog identiteta, poticanje globalnog umrežavanja Hrvata, kulturna i znanstvena suradnja s mladim generacijama hrvatskih iseljenika te mogućnosti sveučilišnog obrazovanja koje im Hrvatska pruža.