Zamjenica župana otvorila izložbu kaštelanskog tradicijskog ruha

Zamjenica župana Žaklina Marević otvorila je sinoć u žitnici Rupe izložbu pod nazivom “Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho”, izložbu koja gostuje u Dubrovniku, a koja je nastala kao rezultat suradnje Dubrovačkih muzeja, Muzeja Grada Kaštela i Etnografskog muzeja Split.

Zamjenica župana je tom prigodom kazala kako je veseli ova izložba, posebice zbog toga što je ona zalog još većeg unapređenja suradnje između naših muzejskih institucija: “Koristim također priliku čestitati autoricama ove izložbe, jer ovdje imamo priliku vidjeti zaista velik broj eksponata, a to govori o kompleksnosti ove izložbe. Vjerujem da ćemo mi večeras ovdje nazočni, ali i svi oni koji dođu pogledati izložbu narednih dana, osim edukativnog aspekta imati priliku kroz izložbu upoznati i povijest kaštelanskog kraja.”, rekla je zamjenica Marević.

Dodala je i kako je vrijednost ovakvih, gostujućih izložbi, što daju široj publici mogućnost upoznavanja drugih krajeva i njihovih običaja, a suradnja kakva je ostvarena između Dubrovačkih muzeja, Muzeja Grada Kaštela i Etnografskog muzeja Split daje dodanu vrijednost radu muzejskih institucija. Uz želje za nastavak ovako uspješne suradnje i na nekim budućim projektima, zamjenica župana Žaklina Marević otvorila je te u pratnji autorica izložbe i ravnateljice Dubrovačkih muzeja Pavice Vilać obišla izložbu “Povismo i sukno – kaštelansko tradicijsko ruho”.

Inače, ova izložba će za naše sugrađane u žitnici Rupe biti otvorena do 26. kolovoza ove godine. Riječ je o bogatoj izložbi koja u 215 eksponata prikazuje tradicijsko odijevanje u prostoru kaštelanskih naselja, odnosno Grada Kaštela. Autorice stručne koncepcije izložbe i kataloga su muzejske savjetnice Sanja Ivančić iz splitskog etnografskog muzeja i Sanja Acalija iz Muzeja grada Kaštela, a kustosica dubrovačke izložbe je voditeljica dubrovačkog Etnografskog muzeja Barbara Margaretić.