Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je na konferenciji i otvaranju Europskog seniorskog kupa u judu

Zamjenica župana Žaklina Marević nazočila je na konferenciji i otvaranju Europskog seniorskog kupa u judu koji se za vikend odvija u Gospinom polju.

Iako dubrovački renomirani seniorski turnir postoji već mnogo godina, ovo je peto izdanje otkako nosi oznaku službenog kupa Europske judo unije. Na ovogodišnje natjecanje koje se održava tijekom subote i nedjelje, 13. i 14. travnja, u Gospinom polju dolazak je potvrdilo ukupno 274 natjecatelja i natjecateljica iz 26 različitih zemalja.

To znači da na ovogodišnjoj ediciji sudjeluje 118 judoka više nego lani, a ove godine Hrvatska se opet može nadati puno. Europska kadetska i juniorska viceprvakinja Ana Viktorija Puljiz u kategoriji do 48 kilograma po prvi bi puta mogla pokazati kako je spremna i za seniorsku konkurenciju. Dubrovkinja Iva Oberan u kategoriji do 57 već je tri puta osvajala najnezahvalnije 5. mjesto na domaćem terenu, no ove godine nastupa u kategoriji do 63 kilograma i možda je baš ovaj put pravo vrijeme za medalju. U istoj kategoriji svoju bi snagu mogla pokazati i aktualna kadetska viceprvakinja Europe Lara Cvjetko.

Kategorije u kojima se Hrvatska najviše može nadati medalji zasigurno su one do 70 i 78 kilograma. Do 70 nastupaju zlatna s prošlotjednog juniorskog kupa u Lignanu Lara Kliba, U23 europska viceprvakinja iz 2015. Maja Blagojević, Lucija Babić te Anđela Violić. U 78 hrvatske boje brane aktualna juniorska viceprvakinja svijeta Karla Prodan, svjetska i europska juniorska medalja iz 2017. Lea Gobec te srebrna iz prošlotjednog Lignana Petrunjela Pavić. U kategoriji preko 78 kilograma tu su svjetska kadetska prvakinja iz 2017. Helena Vuković, Tina Radić i Zrinka Miočić.
U muškoj konkurenciji Hrvatska ove godine ide s vrlo mladom, no perspektivnom postavom, bit će zanimljivo vidjeti hoće li tko uspjeti ostvariti u seniorski rezultat.
Zamjenica Marević je na konferenciji za medije uoči turnira izrazila je zadovoljstvo dubrovačkim kupom i rekla da on služi kao daljnja motivacija.
‘’Drago mi je da je Europski judo kup ponovo u našoj županiji, u gradu Dubrovniku koji je uz vaterpolo postao i grad juda. Čestitam stoga svim trenerima na dosadašnjim uspjesima sa svojim natjecateljima, a organizatorima na dobroj organizaciji i većem broju sudionika u odnosu na prošlu godinu. Dubrovačko-neretvanska županija kroz županijsku Zajednicu sportova podržava i podupire rad svih sportskih klubova i udruga diljem županije. Europski judo kup podržavamo i ovaj put, a tako ćemo nastaviti i ubuduće”, rekla je Marević te svim natjecateljima poželjela fer i korektnu borbu.