Zamjenici Marević i Cebalo na konferenciji ”Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?”

Zamjenici župana Žaklina Marević i Joško Cebalo nazočili su u četvrtak konferenciji ”Fight&Win – Kako se oduprijeti raku?” u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuica koja je održana na Sveučilištu u Dubrovniku.

 

Na konferenciji su među ostalim govorili i ministar zdravstva Milan Kujundžić, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik međustranačke grupe u EP-u ‘Parlamentarci protiv raka’ te bivši slovenski premijer Alojz Peterle, rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum, stručni tajnik Hrvatske lige protiv raka doc. dr. sc Domagoj Eljuga, dopredsjednik Hrvatske lige protiv raka Dubrovnik prof. dr. sc. Marko Margaritoni, potpredsjednik saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku dr. Ivan Ćelić, kao i članovi Hrvatske lige protiv raka te bivši pacijenti oboljeli od raka.
Ministar Kujunudžić najavio je kako će uz postojeće programe ranog otkrivanja karcinoma dojke, debelog crijeva i cerviksa maternice, zbog izrazito visoke pojavnosti, u prvoj polovici 2018. godine biti pokrenuta još dva, i to za rak prostate i rak pluća.
”Nadam se kako će se Hrvati odazvati jer će pregledi biti besplatni. Imamo programe ranog otkrivanja te su nam dijagnostički postupci dostupni, ali je pojavnost velika, a populacija koja obolijeva sve mlađa. To je izrazito zabrinjavajuće. Zato je poziv na te ‘screening’ preglede vrlo važan”, rekao je ministar Kujundžić.
Zastupnica i voditeljica hrvatske EPP delegacije u Europskom parlamentu te organizatorica konferencije Dubravka Šuica rekla je kako ovakvim skupovima želi pobuditi svijest o važnosti prevencije i zaštite od malignih bolesti.
”Nazvali smo skup ‘Fight&Win’ jer je današnjim napretkom medicine i svim drugim metodama moguće pobijediti tu bolest. Želimo podijeliti stručne stavove liječnika, ali i čuti svjedočanstva ljudi koji su preboljeli maligne bolesti. Želimo da se u Hrvatskom saboru osnuje slična međustranačka grupa za zajedničku borbu protiv malignih bolesti kao što postoji u Europskom parlamentu”, rekla je zastupnica Šuica.
Zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik međustranačke grupe u EP-u ‘Parlamentarci protiv raka’ te bivši slovenski premijer Alojz Peterle, koji je i sam prebolio rak istaknuo je kako ta bolest nije samo problem pacijenata i liječnika, već i društva i politike.
”Građani od EU očekuju još više te da se pitanje zdravlja digne još više na listi prioriteta. U prosjeku se u EU samo tri posto novca izdvaja za prevenciju”, rekao je Peterle.
Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Marijo Bekić rekao je kako za pacijente oboljele od malignih bolesti u dubrovačkoj bolnici nema liste čekanja te oni imaju apsolutnu prednost.
”Ključna je prevencija, jer štedi zdravlje, a i novac. Nužan je zdrav i čist način života. Naravno, uz redovite pretrage, kod žena mamografije a muškaraca prostate i povremeno kolonoskopije, sve kako bi se spriječili najčešći karcinomi s najvećom smrtnosti. U našoj bolnici u prosjeku obavimo dnevno 27 mamografija”, istaknuo je on.