Zamjenik Cebalo na partnerskom sastanku u sklopu projekta ENTER-transfer

Zamjenik župana Joško Cebalo sudjelovao je na partnerskom sastanku u sklopu provedbe projekta ENTER-transfer na kojemu sudjeluju partneri iz Slovačke, Češke, Poljske, Austrije i Hrvatske, a kojima je cilj promovirati temu prijenosa poslovanja, istražiti prilike, prakse i modele prijenosa poslovanja na području EU i specifično na području pojedinog partnera.

Zamjenik Cebalo obratio se prisutnima te istaknuo kako se Županija uključila u partnerstvo kako bi se napravio iskorak u procesima prijenosa poslovanja budući da je Hrvatska „mlada“ i trenutno bez adekvatne institucionalne pomoći poduzetnicima na tom polju. Pozdravio je rad na međunarodnom projektu u kojem Županija s Regionalnom agencijom DUNEA te Centrom za poduzetništvo među prvima u Hrvatskoj otvara temu prijenosa poslovanja te s partnerima skuplja primjere dobre prakse s ciljem stvaranja smjernica za rad kako državnih institucija tako i jedinicama lokalne samouprave.

Prijenos poslovanja se smatra procesom u kojemu poduzetnik pokreće prebacivanje upravljanja svog poslovanja i vlasništvo nad njime, obiteljskim nasljednicima, zaposlenicima ili nekom drugom zainteresiranom na tržištu.

Problem prijenosa poslovanja dolazi izražaja posebno u zemljama tranzicije koje su mlade u otvorenoj tržišnoj ekonomiji i kojima se već sada događa „smjena generacija“ i vlasnici se pitaju „što dalje – prepustiti tvrtku mlađim generacijama, prodati tvrtku, ugasiti ili nešto sasvim drugo“.

Projektom ENTER-transfer ukazano je na problem i potrebu razvoja njegova rješenja te je projekt prepoznat u EU, ugovoren i sufinanciran u sklopu Programa međuregionalne suradnje središnje Europe (Interreg Central Europe).

Projektno partnerstvo čini vodeći partner Ekonomsko sveučilište iz Bratislave te sedam partnera, sveučilišta i fakulteta, inovacijskih i istraživačkih centara i razvojne agencije. Trajanje projekta je tri godine, a ukupna vrijednost je nešto više od 2 milijuna eura od čega program EU sufinancira s 85% sredstava. Od ukupne vrijednosti projekta, proračun DUNEA-e je gotovo 190.000 eura.