Zamjenik Cebalo na središnjoj svečanosti povodom 28. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice

Zamjenik župana Joško Cebalo nazočio je u petak središnjoj svečanosti povodom obilježavanja 28. obljetnice Hrvatske ratne mornarice, a koja je održana u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića.

Zamjenik Cebalo je ovom prilikom svim pripadnicima Hrvatske ratne mornarice čestitao 28. obljetnicu osnutka.

”Svi se možemo složiti da je Hrvatska ratna mornarica bila od iznimnog značaja za Dubrovnik i Dubrovačko – neretvansku županiju u vremenu kad je to bilo najpotrebnije. Danas želim iskoristiti priliku i posebno spomenuti te zahvaliti pripadnicima Odreda naoružanih brodova, čija je uloga u Domovinskom ratu bila od izrazite važnosti za obranu Dubrovnika. Odredu je zadaća bila probijanje i uspostava morskog koridora za dopremanje hrane, lijekova, naoružanja kao i prijevoz ranjenika te branitelja koji su dolazili braniti Dubrovnik. Hvala Bogu, u današnje vrijeme nemamo potrebu za vojskom u smislu i obimu kako je to bilo prije nepunih 30 godina, no Republika Hrvatska uvijek je spremna obraniti svoje, ali i pomoći u misijama diljem svijeta”, rekao je zamjenik te nastavio:

”Kroz medije i javnost bilo je dosta polemike oko nabave vojne opreme za naše vojnike. Postoje i oni koji smatraju kako je to uzalud potrošen novac, no osiguravanje života naših trupa kako bi oni mogli osigurati nas nikada nije i ne može biti uzalud. S ovog mjesta moram reći kako je Dubrovnik obranjen s minimalno opreme i ogromnim hrvatskim srcem. Zar bismo se ikada više doveli u situaciju da nemamo čime obraniti svoje? Hrvatska danas živi u miru i zaista se nadam da mnoge generacije naših sunarodnjaka nikada neće vidjeti strahote rata. No, ukoliko do toga dođe možemo biti sigurni da imamo jaku i spremnu vojsku, kako na kopnu, tako i na moru. 

Jaka mornarica i više nego sposobni vojnici je nešto što danas imamo i čime se možemo ponositi. Posebno me veseli s ovog mjesta prisjetiti se prošlogodišnje 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice kada je u Pločama svečano otvorena vojarna “116. brigade Hrvatske vojske”. Time je ispravljena jedna ranija pogrešna odluka o premještanju vojske iz naše županije, a prisutnost vojske u tom gradu znači i gospodarski i demografski rast, a uz sigurne granice to nam je svima danas prvi i osnovni prioritet”, rekao je zamjenik Cebalo.

Na svečanosti su prisustvovali i ministar obrane Damir Krstičević, savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, hrvatski general i trenutačni načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov, zamjenik Drago Matanović, savjetnici ministra obrane Božo Kožul i Ivica Ušljebrka,  zapovjednik HRM-a Ivo Raffanelli, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković te drugi visoki uzvanici.

Nakon svečanosti u KMD-u zamjenik Cebalo je s drugim uzvanicima obišao brodove HRM u luci Gruž.