Zamjenik Cebalo u Putnikovićima na obilježavanju Dana Europe i Europskog tjedna

U Domu vinarske tradicije u Putnikovićima Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna razvojna agencija DUNEA obilježili su Dan Europe i Europski tjedan u sklopu Dana otvorenih vrata EU projekata. U ime Županije, sve prisutne pozdravio je zamjenik župana Joško Cebalo.

”Zadovoljstvo mi je što vas mogu pozdraviti u ime Dubrovačko-neretvanske županije, najuspješnije hrvatske županije u privlačenju sredstava iz EU fondova i to u Putnikovićima, u ovom predivnom prostoru čija obnova je sufinancirana sredstvima iz EU fondova. Dubrovačko-neretvanska županija i naša regionalna razvojna agencija Dunea trenutno provodi niz projekata koji se sufinanciraju iz EU fondova u vrijednosti od 400 milijuna kuna. Uz projekt ”Povijest na zrnu soli” trenutno je u provedbi i projekt ”Putevima prošlosti” ukupne vrijednosti 33 milijuna kuna koji među ostalim uključuje rekonstrukciju palače Ismaeli Gabrielis u Korčuli, Zavičajne kuće Dubrovačkog Primorja u Slanom i izgradnji Muzeja zlata i srebra u Smokvici.
Ne mogu ne spomenuti sufinanciranje Pelješkog mosta od čega iz fondova EU ide čak 357 milijuna eura, a nemojte zaboraviti da mi ovdje na jugu imamo i projekt Razvoja Zračne luke Dubrovnik koji je vrijedan milijardu i pol kuna, a koji također bespovratnim sredstvima u najvećem postotku sufinancira upravo europska unija.
Županija je na vrijeme prepoznala značaj EU fondova te uz mnoge realizirane i one koji su u provedbi radi na pripremi još niza drugih projekata. Želim iskoristiti priliku i zahvaliti svima koji marljivo rade na pripremi i realizaciji projekata, prvenstveno našoj razvojnoj agenciji Dunea, i želim svima nama što više realiziranih projekata koji će biti sufinancirani iz EU fondova”, rekao je u svom govoru zamjenik Cebalo.

Uzvanike je pozdravila i direktorica DUNEA-e Melanija Milić te istaknula kako je Domu vinarske tradicije izabran kao primjer financiranja iz fondova Europske unije, a u cilju promocije ruralnog turizma, naročito vinskog turizma. Naime, arhitektonsko rješenje za Dom financirano kroz EU projekt Adriatic Route, a opremljen kroz EU projekt WiNe. Milić je dodala kako će DUNEA u partnerstvu Županijom nastaviti raditi na poticanju razvoja turističke infrastrukture i promociji ruralnog turizma.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Ston Vedran Antunica te pozdravio reizdanje brošure Pelješac – vinsko carstvo, realizirane kroz EU projekt Povijest na zrnu soli. Brošura je nastala pod krovnim projektom Županije Rural Dubrovnik Neretva i predstavlja sveukupnu ponudu na Pelješcu – od vinarija, agroturizama, konoba, izletišta, atrakcija, manifestacija i proizvoda.

Gosti su kroz Dane otvorenih vrata EU projekata u DNŽ imali priliku saznati više o projektima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji realiziranima u sklopu programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a u suradnji s Centrom za poduzetništvo, Razvojnom agencijom Grada Dubrovnika DURA-om, Korčulanskom razvojnom agencijom za lokalni razvoj KORA-om i Općinom Ston.

Hrvatska se i ove godine uključila u kampanju koju provodi Europska komisija pod nazivom “Europe in My Region“, a čiji je cilj potaknuti građane da otkriju i nauče više o projektima koje Europska unija financira diljem Europe.