Zamjenik Cebalo u Zadru sudjelovao u raspravi o ulaganju u otoke

Nakon pripremnog sastanka održanog u utorak u Zagrebu, delegacija Glavne uprave za energetiku Europske komisije (DG ENERGY) obišla je otoke Krk, Cres, Mali Lošinj i Unije, a danas borave u Zadaru i Pagu.
U Velikoj vijećnici Grada Zadra zastupnik i potpredsjednik Međuskupine Europskog parlamenta zadužen za otoke Tonino Picula, predstavnici Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te predstavnici Europske komisije: Wioletta Dunin-Majewska i Feilim O`Connor sastali su se sa predstavnicima Zadarske, Dubrovačko-neretvanske , Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije te načelnicima općine Kali, Preko, Pašman, Tkon, Dugi Otok, Zverinac i Babac, te Otočnog sabora.
U ime Dubrovačko-neretvanske županije okupljene je pozdravio zamjenik župana Joško Cebalo koji je istaknuo kako naša županija posebnu brigu vodi o otocima za koje izdvaja značajna sredstva iz izvornog proračuna, ali još i više iz fondova EU.
”Vidjeli smo da izvorni proračun jednostavno nije dovoljan i okrenuli smo se EU fondovima. Do sada je realizirano nekoliko projekata, a sad ću istaknuti ”Povijest na zrnu soli” i ”Putevima prošlosti”, jedna vrijedan 56, a drugi 32 milijuna kuna. U pripremi je još nekoliko projekata visoke vrijednosti za koje smo uvjereni da će biti odobreni od strane EU. Planiramo ulaganja u luke Perna i Polačište na Korčuli te Ubli na Lastovu, a riječ je o desecima milijuna eura. Marina u Veloj Luci ima koncesionara, a tamo su uložena značajna sredstva i u trajektnu luku. Na Kalamoti imamo novu luku ”Donje čelo”, a kroz posljednjih nekoliko godina kroz naše županijske lučke uprave u otoke je uloženo preko 100 milijuna kuna”, rekao je među ostalim zamjenik Cebalo.