Zamjenik župana Joško Cebalo i v.d. pročelnika Klaić nazočili 12. proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik

Zamjenik župana Joško Cebalo i v.d. pročelnika UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić nazočili su danas 12. proširenoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Dubrovnik.

Među glavnim temama sjednice bili su rezultati poslovanja gospodarstva Dubrovačko–neretvanske županije ostvareni u 2018. godini.

Godišnji financijski izvještaj za 2018. godinu predalo je 4 213 trgovačkih društava, od kojih je 2 812, odnosno 67 posto poslovalo pozitivno. Gospodarstvo Dubrovačko-neretvanske županije ostvarilo je 12,2 milijarde kuna prihoda i 11,4 milijarde kuna rashoda, a najveći udio prihoda dolazi od djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane sa 3,2 milijarde kuna.

Broj zaposlenih u županiji krajem 2018. godine iznosio je 42 913 radnika, što je dva posto više nego u prethodnoj godini, uz izraženu sezonalnost u zapošljavanju. Prosječna neto plaća radnika u trgovačkim društvima iznosila je 5 526 kuna, odnosno tri posto više nego prethodne godine, dok je prosječna plaća u djelatnosti pružanja smještaja i pripreme i usluživanja hrane iznosila 6 138 kuna.

Direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore Zvonimir Savić održao je prezentaciju na temu ”Kreditni rejting Hrvatske i mogućnost uvođenja eura” u kojoj je, među ostalim istaknuo kako se uvođenje eura u Hrvatsku očekuje najranije 2023. godine te kako bi gospodarstvo time dobilo jedan novi zamah.