Zamjenik župana Joško Cebalo na svečanoj sjednici povodom Dana općine Blato i blagdana svete Vincence

Zamjenik župana Joško Cebalo nazočio je svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Blato povodom Dana općine i blagdana svete Vincence.

”Zadovoljstvo mi je što vas i ove godine mogu pozdraviti u ime Dubrovačko – neretvanske županije, našeg župana Nikole Dobroslavića i svoje osobno ime te vam čestitati Dan vaše općine i blagdan vaše nebeske zaštitnice Svete Vincence.
Prošle godine sam s ovog mjesta rekao kako su svima u Republici Hrvatskoj prva asocijacija na Blato upravo njegovi ponosni žitelji, te Kumpanija, Zmaj i Radež u koje i dalje ulažete velike napore i na taj način čuvate i jačate vaš identitet- i ja vam na tome i ovom prilikom i čestitam i zahvaljujem”, rekao je zamjenik Cebalo te nastavio:

”Isto tako sam govorio i o projektima koje Dubrovačko – neretvanska županija provodi i koje planira realizirati na području vaše Općine. Tako sam i najavio izgradnju školjere u Prigradici. Taj projekt vrijednosti 7,5 milijuna kuna najvećim je dijelom financiran od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Županijske lučke uprave Dubrovačko – neretvanske županije kao i od strane Općine Blato. Kao što vjerujem svi znate, radovi su u tijeku, a morali bi biti gotovi do kraja 6 mjeseca. Veseli također i činjenica da je ovo samo jedan od oko 60 milijuna kuna vrijednih projekata koji se provode na području Općine Blato, a koji se financiraju sredstvima EU fondova, te iz državnog i županijskog proračuna, a odnose se na projekte koji su već prije istaknuti, od sanacije deponija Sitnica, povećanje vrtičkog standarda na području Blata, projekata u kulturi te vodovodu i odvodnji. Danas također želim iskoristiti priliku i istaknuti da Županijska lučka uprava Dubrovačko – neretvanske županije razvija i projekt dogradnje i maritimne zaštite luke Prigradica. Ovaj projekt nalazi se na listi prihvatljivih projekata za financiranje od strane fondova EU, a vrijednost projekta se procijenjuje na oko 55 milijuna kuna. Isto tako ovaj projekt je podržan i na sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je u veljači održana u Dubrovniku i to kao jedan od 8 velikih županijskih lučkih projekata na našem području ukupne vrijednosti oko pola milijarde kuna. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti da je do sada potpisan ugovor o financiranju za luku Donje Čelo na otoku Koločepu vrijednosti 24 milijuna kuna, za još 2 projekta imamo spremnu svu potrebnu dokumentaciju, dok za preostalih 5 projekta očekujemo tijekom 2019. godine imati svu potrebnu dokumentaciju kako bi ih mogli prijaviti na natječaj za financiranje iz fondova EU”, napomenuo je zamjenik Cebalo.

”Realizacijom ovih lučkih projekata, zatim izgradnjom Pelješkog mosta, ali i realizacijom projekta nove Pelješke ceste sa zaobilaznicom Orebića, koji je od velike važnosti za stanovnike kako poluotoka Pelješca, tako i za sve nas korčulane, a za koju Hrvatske ceste pripremaju projektnu dokumentaciju, zasigurno ćemo moći reći da smo kvalitetno prometno povezani što će, siguran sam doprinijeti još većem turističkom rastu, kao i gospodarstvu u cijelini”, zaključio je on.