Zlatna naranča – najbolji agroturizmi u DNŽ

Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna razvojna agencija DUNEA pokreću novi projekt nagrađivanja najboljih agroturizama u županiji. Nagrada ”Zlatna naranča” valorizirat će kvalitetan pristup u vođenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u službi ruralnog turizma.

„Ovo je nastavak našeg rada na razvoju ruralnih područja i u tom smislu i razvoja ruralnog turizma. Županija i DUNEA u proteklom su razdoblju pokrenuli nekoliko projekata, poput Tematskih turističkih cesta Peljašac i Neretva te Staze stećaka, u vinskom turizamu organiziranje Dubrovnik FestiWinea, u manifestacijama vezanim uz hranu Dani jegulje u Neretvi te također nagrađivani projekt Tradicijski proizvodi Dubrovačko-neretvanske županije“ – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić na današnjem predstavljanju ”Zlatne naranče”.

U natječaju mogu sudjelovati OPG-ovi koji se dopunski bave turizmom, a istovremeno promiču tradiciju i očuvanje brojnih ruralnih vrijednosti poput tradicijske arhitekture, ambijentalnosti, etnologije, gastronomije, starih obrta i zanata, suvenira, autohtonih i ekoloških proizvoda… Kandidate prijavljuju jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama), a pozivi za podnošenje prijedloga kraću danas.

U Županiji je ujedno organiriran prijem za nagrađene na natječaju ”Suncokret ruralnog turizma Hrvatske”, nacionalnoj nagradi u organizaciji Kluba članova ”Selo”, putem kojeg je u Dubrovačko-neretvansku županiju stiglo šest nagrada.

Dubrovačko-neretvanska županija dobitnica je srebrne povelje za Tematsku turističku cestu NERETVA dolina života, u kategoriji ‘Ruralno-turistički projekti’. U kategoriji ‘Vinski turizam’ srebrnu povelju osvojili su VINARIJA MATUŠKO iz Potomja i VINARIJA RIZMAN iz Kleka, a u kategoriji ‘Turistička seljačka obiteljska gospodarstva’ – brončanu povelju osvojio je AGROTURIZAM LAPTALO s Gromače te posebne nagrade JAMA U PREDOLCU, Metković i posebno priznanje za revitalizaciju autohtone sorte vinove loze OPG-u KARAMAN iz  Konavala.

Župan Dobroslavić nagrađenima je uručio zahvalnice za sudjelovanje i čestitao na uspješnom radu, a organizatorica nagrade ”Suncokret” Dijana Katica uručila je zahvalnice županu za sudjelovanje te za doprinos zarvoju ruralnog turizma.