Župan Dobroslavić na komemoraciji za preminulog generala Nojka Marinovića: Počivaj u miru hrvatski viteže!

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je u srijedu na komemoraciji za preminulog ratnog zapovjednika obrane Dubrovnika, generala Nojka Marinovića u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku.
Uz članove obitelji komemoraciji su nazočili i izaslanik predsjednika Vlade RH general Damir Krstičević, izaslanik predsjednika RH komodor Ivo Rafanelli, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, ratni načelnik saniteta Zapovjedništva obrane grada Dubrovnika Vicko Mihaljević, načelnici susjednih općina, suborci generala Marinovića i drugi.

Izaslanik predsjednika Vlade RH general Damir Krstičević istaknuo je kako je Nojko Marinović jedan od najzaslužnijih ljudi za slobodu hrvatskog juga.”Napustio nas je suborac, prijatelj, ratnik i general. Napustio nas je dobar čovjek, naš Nojko Marinović. Ne želim ničiju ulogu umanjivati jer to nije ni on činio. Puno je zaslužnih za slobodu hrvatskog juga, ali vjerujem da mi nitko ne bi trebao zamjeriti ako kažem da je on uz generala Janka Bobetka jedan od najzaslužnijih, ako ne i najzaslužniji za obranu Dubrovnika. Mnogo puta je Janko Bobetko rekao kako mu je Nojko bio jedan od ključnih suradnika u oslobađanju hrvatskog juga”, istaknuo je Krstičević te dodao kako je Nojko Marinović bio jedan od istinskih junaka Domovinskog rata.
”Njegova prisutnost i njegovo ime ulijevalo je sigurnost kod hrvatskih branitelja. Imao je ogromnu energiju i strpljenje, često je obilazio položaje na prvoj crti obrane, a tijekom jednog obilaska je teško ranjen. Iako nije bio rođeni Dubrovčanin, zajedno sa svojim suborcima branio je ovaj grad pod svaku cijenu, čak do posljednje kapi krvi, i u tome je i uspio. Zadužio je i nas i buduće generacije. Ne smijemo nikada zaboraviti našeg Nojka i sve što je učinio za Hrvatsku”, rekao je on.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić poručio je generalovoj obitelji kako mogu biti ponosni na nemjerljivom doprinosu kojeg je dao u obrani Dubrovnika i oslobađanju juga Hrvatske.
”Beskompromisno se stavio na raspolaganje hrvatskom narodu. Ostat će to u trajnoj uspomeni. Danas sam ovdje kao predstavnik najviše zakonodavnog tijela, ali sam tu i kao onaj koji je imao čast služiti domovini pod njegovim zapovjedništvom. Sjećam se što nam je značila spoznaja da smo tu pod njegovim zapovjedništvom. Potvrđena je tako paradigma koja kazuje da je povjerenje u zapovjednika ključ za ratni uspjeh”, rekao je Bačić.

U ime predsjednika Republike Hrvatske nazočnima se obratio i komodor Ivo Rafaneli.
”Tuga odzvanja gradom, hrvatskim jugom i domovinom. Njegovo ime je uklesano u temelje naše slobode. Pamtit ćemo njegovu hrabrost, žrtvu, snagu i odvažnost”,rekao je Rafaneli istaknuvši kako je general Marinović davao cijeloga sebe kad je to bilo najpotrebnije.
”Svojim primjerom pokazao nam je kako se voli domovina”, rekao je te istaknuo kako mu je najveće priznanje koje je dobio neizmjerno poštovanje svih onih koji su imali sreću upoznati ga.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je Nojko Marinović zadužio Dubrovnik i cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju svojim životom i djelima.
”Naš general bio je oličenje hrvatskoga časnika, čovjek koji je 1991. godine bez iti malo dvoumljenja znao gdje je njegovo mjesto i uloga kad je napadnut njegov narod i njegova Domovina. Stavio se na raspolaganje u obrani Grada kada to nije bilo nimalo jednostavno. Kad smo protiv sebe imali moćnu armadu s modernim oružjem, oklopom, avionima, brodovima, raketama, a mi smo imali pokoji kalašnjikov i lovačke karabine, pravili smo priručne mine i improvizirana oklopljena vozila, jer nas je prethodna vlast bila ostavila posve razoružane. Ali su naši branitelji imali srce, kao što ga je imao i naš Nojko, imali su domoljublje i snagu kao i on, a to se ne može pobijediti.”, rekao je župan te nastavio:
”On je imao i znanje, mirnoću, razboritost, plemenitost. I zato je bio ne samo zapovjednik, nego cijenjen i omiljen vojskovođa. I bio je spreman stoički podnijeti žrtvu. Kad je bio teško ranjen, prije vremena je napustio bolnicu i vratio se dužnostima u Stožeru. Eto, to je bio naš Nojko. Zato smo ga svi iznimno cijenili i zato nam je još teže što više nije tu. Ali ostat će on s nama, jer ćemo ga pamtiti, jer nećemo zaboraviti njegov iznimni doprinos obrani Hrvatske. Dragi Nojko, hvala ti na svemu, neka ti je laka hrvatska gruda koju si tako volio i tako zdušno branio. Počivaj u miru dobri hrvatski viteže”, rekao je župan Dobroslavić.

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao je kako dubrovačka povijest pamti najhrabrije, koji su u svakom trenutku spremni dati svoje živote u obranu Grada.
”U najtežim vremenima uvijek se pokaže čovjek, a general bojnik Nojko Marinović je u najtežim danima stavio svoj život na raspolaganje, bio je strateg i vođa u okruženom Gradu koji nije bio osvojen zbog njegove vizije obrane. Vojnički si odrješito rekao da ako neprijatelj uđe mi ćemo braniti ulicu po ulicu. Odlučan si i hrabar bio u ratu, a mudar i ponizan u miru. Vrlo si rijeko istupao, govorio o zaslugama, spominjao si svakog poginulog vojnika. Rekao si i da je Dubrovnik Božji dar i da je život u njemu privilegija. Taj osjećaj zahvalnosti mi dijelimo, a riječi generala Marinovića će zauvijek ostati urezane u memoriju Grada i puka”, rekao je gradonačelnik Franković te citirao Marinovićeve riječi iz prigode obilježavanja 25. obljetnice uspješne obrane Dubrovnika 2016. godine:”Našu djecu treba učiti da pamte, ali ne i da mrze jer pamćenje je alat, a mržnja golemi teret”.

Od generala Marinovića oprostio se i ratni načelnik saniteta Zapovjedništva obrane grada Dubrovnika Vicko Mihaljević.
”Do zadnjeg trenutka se nisi predavao jer je to za tebe bila nepoznanica. Poštovani generalne, životni put te doveo u ovaj naš grad 20. rujna 1991. kad se nad njim nadvio crni oblak koji je sa sobom nosio vihor rata. Došao si praznih ruka sa spoznajom da se Domovini ne može reći ne. Zadaća koja je bila pred tobom i braniteljima u gotovo nemogućim uvjetima uspješno je obavljena što je ravno čudu. Ponosni smo na tebe što si nam davao vjere i samopouzdanja u najtežim trenutcima ovog grada. Dragi Nojko, imao sam privilegiju da od tvog prvog dana do kraja ovozemaljskog bivstvovanja budem dio tvog životnog puta”, rekao je Mihaljević i poručio kako je general Marinović bio istinski domoljub, skroman i hrabar čovjek, veliki vojskovođa i veliki čovjek koji treba ostati trajno u našim memorijama, a njegovo ime trajno zapisano u slavnoj povijesti ovog grada.