Župan Dobroslavić na okruglom stolu sa sudionicima akcije oslobađanja juga Hrvatske

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić nazočio je u petak navečer u Cavtatu okruglom stolu na kojem su sudjelovali predstavnici postrojbi Hrvatske vojske koje su sudjelovale u oslobađanju juga Hrvatske.

Župan Dobroslavić na sastanku je bio kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenković, a ovom prilikom je istaknuo kako se jug Hrvatske nije mogao osloboditi bez gardijskih brigada, što se 1992. godine dogodilo najprije u svibnju u jednom dijelu šireg dubrovačkog područja, a potom u listopadu i u Konavlima.

‘’Hrvatska je bila žrtva agresije u kojoj je trebala nestati. Napad na šire dubrovačko područje je počeo 1. listopada 1991. i u Konavlima i u Slanome i Čepikućama. To je bila bezumna agresija. Zahvalni smo svim braniteljima, a posebno onima bez čije pomoći ne bismo oslobodili ovo područje. Posebno teške zadaće su imali 1. i 4. brigada. Ostvarili smo pobjedu bez mrlje, a o tome najviše trebaju govoriti oni koji su tu pobjedu i ostvarili’’, rekao je župan Dobroslavić.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić rekao je kako je rat u Konavlima imao drukčije okolnosti u odnosu na druge krajeve, među ostalim I zbog pokušaja uspostavu nove Dubrovačke Republike pod Acom Apolonijem, a podsjetio je kako je najjužnija hrvatska općina pretrpjela nevjerojatne štetu.

Inače, na okruglom stolu su sudjelovali pukovnik Eduard Čengija iz 163. BR HV Dubrovnik, general pukovnik Marijan Mareković iz 1. Gardijske brigade (GBR) Tigrovi, satnik Krešimir Maretić iz 2. GBR Gromovi, brigadir Jozo Šerić iz 4. GBR Pauci, Ivo Simović-Crni iz satnije Konavle te Ilija Vučemilović Šimunović iz Udruge ratnih veterana 1. GBR Tigrovi te dr. sc. Natko Martinić Jeričić iz Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra.

Svatko od njih iznio je svoja sjećanja na operaciju kojom je deblokiran, a potom i oslobođen jug Hrvatske.