Župan Dobroslavić na otvaranju 9. Poslovnog foruma zemalja Srednje i Istočne Europe i Kine

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je danas otvaranju 9. Poslovnog foruma zemalja Srednje i Istočne Europe i Kine u Dubrovniku.

Forum okuplja tisuću sudionika, od čega 400 iz Kine, a teme panela su suradnja na području infrastrukture i ulaganja, proizvodnje, inovacija, trgovine, turizma i kulture.
Premijer RH Andrej Plenković istaknuo je je kako je posebno sretan što se ovo okupljanje održava u Dubrovniku, biseru Jadrana zaštićenim UNESCO-om.
”Dubrovačka Republika u 14. je stoljeću bila poznata po razvijenoj trgovini, a njezina flota bila je treća najjača na svijetu. Sjetimo se i Marka Pola, velikog moreplovca koji je bio među prvim Europljanima koji je putovao Putem svile. Upravo on simbolizira povezanost između Hrvatske i Kine. Ona je kolijevkom univerzalno poznatih izuma koji se svakodnevno koriste. Prva osoba koja je skakala padobranom bila je Hrvat, prvi smo izradili hidroelektranu, danas najbrži električni automobil i bicikl na svijetu izrađen je kod nas”, rekao je premijer Plenković.
Naglasio je kako se između Europske unije i Kine svakodnevno izmijeni više od milijarde eura, a rekao je kako je Hrvatskoj cilj u idućih 25 godina modernizacija dvaju najvećih luka te željezničke mreže. ”Želimo investirati 3 milijarde u željezničke mreže do 2030. Hrvatska može postati vratima Mediterana”, rekao je premijer Plenković.
Kineski premijer Li Kequiang naglasio je kako suradnja ima ključnu ulogu na ovom Poslovnom forumu.
”Danas smo se okupili u Dubrovniku koji je poznat po svojoj povijesti i vodećoj poziciji u svjetskoj trgovini. Premijeri ovih 16 zemalja i Kine zalažu se za slobodnu trgovinu jer je ona važna za uspostavljanje suradnje u kontekstu gospodarskog razvoja. U vrijeme negativnih gospodarskih trendova kinesko je gospodarstvo naraslo 21 pu”, rekao je kineski premijer.
U Dubrovniku se održava i sastanak na vrhu ”Kina +16” a potpisano je nekoliko ugovora i sporazuma o suradnji.