Župan Dobroslavić na potpisivanju 881 milijun kuna vrijednog ugovora za Aglomeraciju Dubrovnik

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je u ponedjeljak u Dubrovniku potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za EU projekt “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik”, vrijednog 881,2 milijuna kuna. Ugovor su potpisali ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnika Lukša Matušić te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ministar Ćorić ovom je prilikom istaknuo zadovoljstvo što će Dubrovnik trajno riješiti probleme vodoopskrbe i odvodnje, čime će se povećati kvaliteta života građana.

“Za aglomeraciju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji potpisano je 1,58 milijardi kuna, a realizacijom će županija postati još bolja turistička destinacija. Također, riječ je o 25 milijardi kuna radova u Republici Hrvatskoj u iduće četiri godine, a to će utjecati na doprinos građevinskog sektora BDP-u i ekonomskom oporavku zemlje”, izjavio je ministar Ćorić.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom čestitao Gradu Dubrovniku, Vodovodu Dubrovnik, Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskim vodama.

”To je jedan sjajan projekt, još jedan u nizu koji se radi u našoj županiji. Već su ugovoreni projekt aglomeracije za Grad Metković i Grad Ploče. Mi s Ministarstvom i Hrvatskim vodama radimo još nekoliko važnih projekata, a istaknuo bih tu projekt navodnjavanja Donje Neretve koji je i projekt zaštite od zaslanjenja doline Neretve, odnosno od utjecaja mora. Vjerujemo da će to biti usvojeno budući da smo ga kandidirali na plan oporavka i otpornosti i da ćemo skoro krenuti u realizaciju projekta vrijednog oko 600 milijuna kuna. Danas će također biti objavljen natječaj za projektiranje i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdolje, pa ćemo riješiti i taj jedan problem koji tišti ovu županiju i konačno ćemo moći zatvoriti sva odlagališta na području naše županije”, rekao je župan Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković rekao je kako se kvaliteta života očituje kroz kvalitetnu vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu.
“Najvažnije je što dobivamo i kvalitetan novi uređaj za obradu fekalnih voda u brdu Petka, koji će spriječiti pojavu negativnih naslova o zatvaranju plaža zbog izljeva kanalizacije. Dubrovniku kao turističkom odredištu je to ključ visokokvalitetne usluge”, izjavio je Franković.

Naglasio je važnost korištenja sredstava EU u cilju podizanja kvalitete života građana te napomenuo kako je trenutna gradska uprava u protekle tri i pol godine ugovorila preko milijardu kuna bespovratnih europskih i nacionalnih sredstava. Istaknuo je i značaj sjednice Vlade RH u veljači 2018. godine u Dubrovniku.

“Trenutno se vidljivo ostvaruje 90 posto projekata dogovorenih na toj sjednici, a među njima i ‘Aglomeracija Dubrovnik’. Svi natječaji su pripremljeni”, rekao je Franković.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković nazvao je projekt ‘Aglomeracije Dubrovnik’ krunom operativnog programa, jer će se na sustav javne vodoopskrbe spojiti novi korisnici, riješit će se pitanje povećanja priključenosti, a na koncu poboljšati kvaliteta života, trajno zaštititi more i omogućiti održiv razvoj.
“Bit će doduše ponešto muke za građane jer će trebati kopati oko 70 kilometara novih cjevovoda, kao i rekonstrukcije i sanacije. Izgradit će se petnaestak crpnih stanica i četiri vodospreme”, izjavio je Đuroković.

Predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić rekao je kako se bitnim pokazao novi pročistač vode u Komolcu, jer nije bilo ni zamućenja vode ni cisterni na ulicama, a jednak će značaj imati i uređaj u brdu Petka.

“Želim da projekt što prije počne i da imamo što manje žalbi”, rekao je Matušić.

Ukupna vrijednost projekta ‘Aglomeracije’ iznosi 881 208 682 kuna, a njegova provedba između ostalog obuhvaća izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Petka te izgradnju cjelokupne nedostajuće kanalizacijske i vodoopskrbne mreže na području grada Dubrovnika. Projektom su obuhvaćena ulaganja u sustav javne vodoopskrbe u naseljima Dubrovnik, Zaton – Orašac i Moševići – Visočani te sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naseljima Bosanka, Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubrovnik, Gorenje Obuljeno, Knežica, Komolac, Lozica, Mokošica, Nova Mokošica, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Sustjepan i Šumet. Projekt je prije mjesec dana dobio pozitivno mišljenje JASPERS-a.