Župan Dobroslavić na predstavljanju prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je u srijedu u Zagrebu prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovici 2020. godine, a konferenciji u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici je nazočio i župan Nikola Dobroslavić.

Na konferenciji u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice bili su i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović te predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Po prvi je pita predstavljen službeni slogan hrvatskog predsjedanja, kao i odabrani vizualni identitet autorice Ive Primorac.

Službeni slogan glasi: “Snažna Europa u svijetu punom izazova.”

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je predsjedanje EU-om samo jedno od predsjedanja koje smo imali u mandatu ove Vlade.

”To znači da smo značajan europski faktor. Potpuni angažman bit će ključan za ostvarivanje pozitivnih rezultata tijekom prvih 6 mjeseci 2020. Današnji događaj je prva konferencija, održat će ih se još nekoliko po cijeloj Hrvatskoj”, rekao je premijer.

Plenković je istaknuo i kako je predsjedanje Europskom unijom u 29. godini samostalnosti povijesni trenutak za zemlju kao kruna europskog puta, koji nije bio jednostavan.

”Hrvatski je narod vođen svojim kršćanskim korijenima, tradicijom, kulturom, oduvijek izražavao privrženost i pripadnost europskoj obitelji. Za nas je Europska unija projekt mira i nade. Zajednica koja daje politički okvir za kvalitetan i siguran život hrvatskih građana. Naše predsjedanje dolazi u presudnom trenutku za Europu, ali i za cijeli svijet”, rekao je premijer.

Cijeli govor možete pročitati na stranicama Vlade RH.

Na konferenciji je govorila i buduća potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica koja je istaknula prioritete rada Europske komisije.

”Predsjedanje dolazi u ključnom trenutku kad je unija u brojnim izazovima, pod predsjedanjem Ursule von der Leyen, čija sam ja potpredsjednica. Čast mi je kao prvoj ženi da ću biti potpredsjednica Europske komisije i doprinijeti ulozi i važnosti RH”, rekla je Šuica.

Istaknula je nekoliko planova koji će obilježiti predsjedanje, a ujedno planovi su Europske komisije: Europski zeleni plan i zeleni dogovor, gospodarstvo u interesu građana, Europa spremna za digitalno doba, zaštita europskog načina života, snažnija Europa u svijetu i novi poticaj europskoj demokraciji.