Župan Dobroslavić na svečanosti puštanja u rad pročistača vode u Komolcu

Pročistač pitke vode Ombla danas je službeno krenuo s radom što je označeno puštanjem vode u vodoopskrbni sustav grada Dubrovnika. Svečanosti je nazočio i župan Nikola Dobroslavić uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, zastupnicu u Europskom parlamentu Dubravku Šuicu, saborsku zastupnicu Sanju Puticu, državnog tajnika Frana Matušića, domaćina gradonačelnika Mata Frankovića sa zamjenicama i suradnicima, predsjednika Uprave Vodovoda Lukše Matušića i brojne druge uzvanike.

Kako je rečeno na svečanom puštanju u rad nakon pregleda cjelokupne dokumentacije, uključujući i glavnog te izvedbenog projekta, atestne dokumentacije te svih ostalih nužnih dokumenata, kao i tehničkog pregled samog objekta i uređaja, pročistač u Komolcu dobio je sve dozvole te je počeo probni rad koji će trajati godinu dana. U tom razdoblju uređaj će biti u pogonu, a obveza je izvođača dokazati njegovu funkcionalnost te obučiti djelatnike Vodovoda za upravljanje uređajem.

Premijer Andrej Plenković čestitao je svima na dovršetku ovog projekta.

”Ovo je veliki dan za Dubrovnik jer on znači kvalitetu života svih građana. Također, važna je poruka da je on završen što pokazuje agilnost čelništva grada izabranog na lokalnim izborima 2017. godine. Siguran sam da ćemo uz partnerstvo sa SUEZ-om biti na razini standarda koji grad zaslužuje i pokazat ćemo poruku pouzdanosti”, rekao je premijer Plenković.

Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako je 90 posto građana izrazilo mišljenje da je najveći problem Dubrovnika pitka voda.

”Građani će ovim projektom dobiti što zaslužuju, a to je pitka i čista voda 365 dana u godini. Hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu i nadam se da uskoro idemo u drugu fazu. Uređaj povećava kvalitetu života sugrađana i gostiju kojima nije bilo lako reći da voda nije za piće. Osim ovog projekta moram spomenuti i projekt aglomeracije Dubrovnik koji će donijeti izgradnju kanalizacijske mrežu i izgradnju uređaja za pročišćavanje fekalnih voda kako bi nam more uvijek bilo čisto”, istaknuo je Franković.

Direktor Vodovoda Lukša Matušić rekao je kako je prilikom preuzimanja ovog projekta bilo puno problema, no kako su svi nedostatci riješeni te kako Dubrovnik danas ima funkcionalan uređaj jedinstven u Hrvatskoj.