Traminac OPG-a Đurinski apsolutni pobjednik Dubrovnik Festiwine-a

Župan Nikola Dobroslavić i državni tajnik za turizam Frano Matušić otvorili su u Lazaretima izložbu vina u okviru Dubrovnik Festiwine-a.

Župan Dobroslavić obratio se prisutnim vinarima, partnerima, sponzorima i predstavnicima medija istaknuvši kako su upravo vina Dubrovačko-neretvanske županije temelj i osnova Dubrovnik FestiWine-a te je izrazio zadovoljstvo činjenicom kako je Festival po prvi put otvorio svoja vrata i vinarima iz drugih dijelova Hrvatske i obližnjih zemalja. Državni tajnik Frano Matušić naglasio je kako se naša vina teško mogu mjeriti s drugim zemljama po kvantiteti, međutim kako po kvaliteti svakako konkuriramo. Također, dodao je kako su izvrsna vina i fina hrana Dubrovačko – neretvanske županije i odličan motiv dolaska gostiju i u zimskim mjesecima.

DSC_0852 (1)

U ime Dubrovnik FestiWine-a i agencije Dubrovnik PartneR, Vido Bogdanović proglasio je dobitnike Dubrovnik FestiWine Trophy. Ocjenjivački sud međunarodnog sastava od 15 članova po vodstvom enologa Bojana Kobala kroz tri dana na slijepo kušao je i ocjenjivao 133 različita vina.

unnamed (5)

 

Najbolje ocijenjena vina su;

Među 16 vina u kategoriji ružičastih, prvak je Roza 2016, proizvođača Blato 1902 d.d. iz Korčule; ocijenjeno s 88,10 bodova te je osvojilo srebro.

Među 43 vina u kategoriji suhih bijelih, prvak je Pošip Bačić, proizvođača OPG Zlatko Bačić iz Korčule; ocijenjeno s 90,67 bodova te je osvojilo zlato.

Među 15 vina u kategoriji pjenušca, prvak je Misal Millenium 2013, proizvođača pjenušci Peršurić d.o.o. iz Istre; ocijenjeno s 92,00 boda te je osvojio zlato.

Među 46 suhih crvenih vina prvo mjesto dijele dva vina, Skaramuča Dingač Reserva 2012, proizvođača Dingač Export d.o.o s Pelješca i Merlotina 2007 proizvodača Dubrovački podrumi d.o.o. iz Konavala koja su ocijenjena s 92,60 bodova te su osvojili zlato.

Između 13 bijelih vina s ostatkom šećera prvak je Traminac Ledeno vino 2012. proizvodača OPG Đurinski iz hrvatskog zagorja koje je ocijenjeno s 95,22 boda te je zaslužilo veliko zlato.

Traminac Ledeno vino 2012 OPG-a Đurinski proglašen je slavodobitnikom ovogodišnjeg Dubrovnik FestiWine-a.

Središnja izložba vina u Lazaretima otvorena je u petak, 21. travnja do 21,00 sata, a u subotu, 22. travnja od 11,00 do 19,00 sati.