Župan Dobroslavić: „Prijedlozi o regionalizaciji su podcjenjivački i poigravanje su Dubrovnikom i DNŽ!“

Župan Nikola Dobroslavić na konferenciji za novinare medijska je nagađanja o smanjenju broja jedinica regionalne samoupravve na način da Dubrovačko-neretvanska županija postane dijelom neke druge regije nazvavao podcjenjivačkim stavom prema Dubrovniku i DNŽ.

-Ovakvo poigravanje Dubrovnikom i DNŽ ne zaslužujemo- zbog uloge Dubrovnika kroz povijest i svega onog što je Dubrovnik dao Hrvatskoj povijesti. Ovako omalovažavanje ne zaslužujumo ni zbog svoje uloge u Domovinskom ratu te obrani i priznanju Hrvatske- kazao je Dobroslavić.

Dobroslavić je naveo da se u medijima spekulira o mogućem novom regionalnom ustroju Hrvatske koji ide prema ukidanju županija i stvaranju 5 – 7 regija ili „kako kažu- megažupanija“.

-Bez obzira što to nije to nije prijedlog Vlade, i nije razvidno odakle dolazi, moramo ipak reagirati. Kao što smo činili svih prošlih godina, kada je neprestano trajao udar na županije i kada se pokušavalo pošto-poto progurati ustroj s 5 regija. Sjetimo se pokušaja promjene Ustava u tom smislu! Prijedlog ustroja s 5 regija smatrali smo tada i smatramo ga i sada štetnim, ustrojem koji po povijesnim crtama cijepa hrvatsko nacionalno biće i otvara moguće sukobe koji su obilježili našu povijest- rekao je Dobroslavić i dodao kako smanjivanje broja županija smatra nepotrebnim, a sadašnji regionalni – županijski ustroj smatra dobrim.

Eventualno spajanje županija Dobroslavić drži prihvatljivim jedino ako bi to podržale same županije, odnosno njihove jedinice lokjalne samouprave i građani.

-EU ničim ne propisuje državama članicama broj stanovnika kao kriterij za regije niti za gradove i općine. U nas se koristi argument protiv županija da EU traži od država članica veličinu regija od 800 tisuća stanovnika, što je neistina i podvala.- istaknuo je Dobroslavić.

Kazao je da je DNŽ po svim pokazateljima uspješna regionalna jedinica te da joj samo zlonamjerni mogu odricati pravo to i ostati. Naime, smatra da bi to bilo na štetu njenom razvoju  te protivno dobrobiti njenih građana.

-Županiju kao regionalnu jedinicu i Dubrovnik kao regionalno središte nosila je u svom izbornom programu koalicija na čelu s HDZ-om i na tom programu ostvarili smo u dva mandata izborne pobjede, drugu od njih u prvom izbornom krugu. U tome smo imali potporu svih struktura Županije, o tome donosili nedvosmislene stavove, a Županijska skupština usvojila je i posebnu Deklaraciju o položaju i reionalnom statusu DNŽ kojem za DNŽ zahtjeva očuvanje statusa područne jedinice i Dubrovniku status regionalnog središta u svakom budućem regionalnom ustroju u Hrvatskoj- zaključio je Dobroslavić i doda kako u inozemstvu nemaju nikakve sumnje je li DNŽ regija „što se vidi u samoj činjenici da je našoj županiji dodijeljena ulogu i čast predsjedavati JJEUR, udrugom regija oko Jadranskog i Jonskog mora“.

 

Na kraju je Dobroslavić podsjetio da se grb Dubrovnika nalazi u kruni hrvatskog grb te je upitao“Misli li tko da se tamo našao slučajno ili greškom!?“. Isto tako, podsjetio je  da se ove godine slavi 600-ta obljetnica od ukidanja trgovanja robljem na području Dubrovnika što je „nekoliko stotina godina prije svih drugih država u cijelom svijetu“.

-Nije li to dovoljno za više poštovanja!?- zapitao se župan Dobroslavić.