Župan Dobroslavić sa zamjenicima Marević i Cebalom sastao se s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom te gradonačelnikom Dubrovnika Matom Frankovićem održao je u utorak sastanak sa kardinalom vrhbosanskim nadbiskupom Vinkom Puljićem.

Sastanku su nazočili i dubrovački biskup Mate Uzinić te mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije te koordinator za programe Vrhbosanske nadbiskupije Antun Ivanković.

Župan Dobroslavić na sastanku je istaknuo kako je Hrvatskoj izrazito važno održati snažne veze s našim ljudima u Bosni i Hercegovini.

”Mi smo susjedi i prijatelji BiH, ali treba istaknuti kako su naši sunarodnjaci u izrazito teškoj situaciji. Mi nećemo davati nikakva rješenja jer je to interna stvar Bosne i Hercegovine, ali sam naglasio da ne možemo prešutjeti da je jednakopravnost nužna za osiguranje stabilnosti i daljnjeg razvoja. Nikako se ne može prihvatiti ovo što se dogodilo s izborom Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH koji nominalno predstavlja Hrvate, ali su ga birali drugi. To se mora što prije ispraviti”, rekao je župan Dobroslavić.

Kardinal Puljić je istaknuo kako je upravo Crkva u BiH osigurala opstanak Hrvata u toj državi naročito iza rata te osigurala postojanje hrvatskog identiteta.

”Ovdje sam u ime katoličke Crkve koja živi s narodom i u narodu. Mi imamo i povijesne veze, naime prvog biskupa u Sarajevu je zaredio biskup iz Dubrovnika. Pokraj Sarajeva postoji mjesto koje se zove Dubrovnik. Zahvalan sam i Gradu Dubrovniku i Županiji koji su spremni poduprijeti pojedine naše projekte”, rekao je kardinal Puljić te dodao kako katolička Crkva u BiH nema izvora izuzev milostinja u crkvama i donacija.

Kardinal je rekao i kako Hrvati u BiH nemaju jednaka prava što stvara velike probleme kako politički tako i gospodarski no dodao i kako ne gubi nadu te vjeruje da će se u dogledno vrijeme postići jednakost u pravima za svakog građanina BiH. Kazao je i kako je u posljednje vrijeme u Hrvatskoj veći interes kao i veće razumijevanje za Hrvate u BiH te kako je za to zahvalan.

Nakon sastanka u Ranjini, u Velikoj vijećnici Grada Dubrovnika kardinal Puljić govorit će na tribini na temu ”Položaj Hrvata u BiH”.