Župan Dobroslavić sa zamjenicima uz premijera Plenkovića na otvorenju konferencije „Sinergija materijalne i nematerijalne baštine“

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Joškom Cebalom i Žaklinom Marević nazočio je danas uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, zastupnice u Europskom parlamentu Dubravkom Šuicom, te saborskim zastupnicima Sanjom Puticom i Brankom Bačićem otvorenju konferencije „Sinergija materijalne i nematerijalne baštine“ kojom se obilježava 40 godina od upisa Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine i 10 godina od upisa Feste svetog Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Župan Dobroslavić ovom prilikom je istaknuo kako je riječ o dvama izrazito važnim obljetnicama, no kako Dubrovnik ima još kulturnog blaga koje je zaštićeno.
”Sudjelujemo zajedno s drugima u klapskom pjevanju koje također upisano na listu nematerijalne baštine. Suhozidi, mediteranska prehrana sve su dobra koja doista su obilježila i obilježavaju čovječanstvo danas. UNESCO priznanje potvrđuje nam da imamo ta dobra, da su ona važna, ali nas isto tako podsjeća i poziva da ta dobra moramo čuvati, da ih moramo pravilno održavati, ne samo njih nego i okolni prostor koji je njihova sastavnica. Pitanje zaštite kulturnih dobara na listi UNESCO-a, ali i drugih kulturnih dobara susretali smo se i zadnjih godina, posebno u Dubrovniku budući da živimo u tržišnom gospodarstvu. Želimo nove investicije, ali isto tako moramo očuvati ono blago koje imamo. To blago nije samo obilježavanje naše prošlosti i vrijednosti koje su nam naši stari ostavili, to je na sreću također i temelj našega turizma, temelj blagostanja koje danas uživamo. Mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji na očuvanju tih dobara smo dosta radili – naš Zavod za prostorno uređenje i druge sastavnice Županije i to ćemo radit i ubuduće jer ovo blago moramo u svakom slučaju sačuvati”, rekao je župan Dobroslavić.
Premijer Andrej Plenković ovom prilikom je istaknuo “Dubrovnik Hrvatskoj povijesti ima svoje posebno mjesto kao i njegovi velikani.
”Grad je sa svojom političkom i kulturnom poviješću zauzeo privilegirano, gotovo mitsko mjesto, u hrvatskoj nacionalnoj tradiciji, a zlatnim je slovima upisan i na kulturnoj karti svijeta”, rekao je među ostalim premijer.
Okupljenima se uvodno obratila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek koja je istaknula kako povijesna jezgra Dubrovnika i Festa svetog Vlaha neprocjenjivo naslijeđe i tradiciju koja je opstala kroz dugu i burnu povijest.