Župan Dobroslavić svečano otvorio Centar za djecu s poteškoćama u razvoju

Centar za djecu s poteškoćama u razvoju svečano je otvoren u četvrtak ujutro potpisivanjem ugovora između Doma zdravlja Dubrovnik i udruge Dva skalina kao i svečanim presijecanjem vrpce od strane župana Dobroslavića i predstavnice udruge Anite Šetke, a sve uz blagoslov dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića.

Zemljište za izgradnju Centra donirala je Opća bolnica Dubrovnik, a veći dio sredstava osigurali su Dubrovačko-neretvanska županija i Dom zdravlja Dubrovnik, dok je sredstva za opremu donirala Zaklada Blaga djela. Studio Vetma darovao je projektnu dokumentaciju, a ugovor o izvođenju radova, vrijedan 4 milijuna i 426 tisuća kuna, potpisali su u lipnju prošle godine Dom zdravlja Dubrovnik i tvrtka Tonikom d.o.o., dok su radovi su započeli u kolovozu te iste godine.

”Ovo je projekt na koji sam posebno ponosan, meni možda i najdraži projekt i ponosan sam na sve što smo ovdje napravili. Ovo je jedan emotivan trenutak i za mene jer je riječ o posebnom objektu koji će našim sugrađanima i djeci s poteškoćama u razvoju olakšati život koliko je to moguće. Mnogi mogu biti ponosni na ovo što smo zajedno napravili, od Doma zdravlja Dubrovnik i ravnatelja Branka Bazdana, Zaklade Blaga djela, Studija Vetma, Grada Dubrovnika, Opće bolnice Dubrovnik i svih drugih koji su pomogli u realizaciji ovog projekta”, rekao je župan Dobroslavić.

”Sretan sam što vam u ovo blagdansko vrijeme mogu dati na poklon odnosno na korištenje ovaj objekt u kojem ćete svi vi naći ono utočište koje ste tražili sve ove godine da bi mogli na pravi način i u pravim prostorima brinuti o osjetljivoj populaciji”, rekao je zamjenik ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik dr. Olaf John koji je istaknuo kako mu je žao što na otvaranju Centra nije mogao biti ravnatelj Doma zdravlja Branko Bazdan iz osobnih razloga.

Predsjednica udruge Dva skalina Antonija Kovačević zahvalila se svima istaknuvši kako Centar u udruzi od milja zovu svojom novom kućom, a tajnica udruge Anita Šetka istaknula je kako je cijela priča počela prije osam godina.
”Imali smo viziju i misiju i znali smo da kao udruga moramo napraviti još jedan skalin više. Da svoje djelovanje moramo proširiti na nove usluge i na veći broj djece. Ponekad je bilo teško te naše ideje i namjere objasniti i dočarati akterima koji su nam bili potrebni za realizaciju projekta, ali kad smo to uspjeli zapreka više nije bilo. Rezultat je ovaj predivan objekt koji je u potpunosti opremljen, a izuzetno smo ponosni na dva kabineta, kabinet za senzornu integraciju i senzornu sobu za opuštanje”, rekla je Anita Šetka.
Nakon otvaranja uslijedio je kratki obilazak Centra u sklopu kojeg je prezentirana specijalizirana oprema i posebno opremljene sobe za malene štićenike Centra.