Župan Dobroslavić uz Dan županije: Počeli smo razrušeni, a danas smo najuspješnija županija s privučenih 4,4 milijarde kuna investicija!

Župan Nikola Dobroslavić održao je na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Dubrovačko – neretvanske županije prigodni govor:

Poštovane gospođe i gospodo,
Čestitam svima Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan našega nebeskog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića!
Dan županije prigoda je osvrnuti se na to odakle smo krenuli, gdje smo danas, kamo idemo, kako kanimo tamo stići!
Županija je svoj put započela prije 26 godina. Počeli smo s velikim dijelom Županije opljačkanim, porušenim i spaljenim u Miloševićevoj velikosrpskoj agresiji.
Početak je stoga bio mukotrpan.
Započelo se, međutim, i s ponosom na uspješno obranjenu županiju i cijelu domovinu Hrvatsku i na njihovo konačno oslobađanje.
Od početka smo svjesni duga prema našim poginulim i nestalim braniteljima, invalidima, logorašima, našim civilnim žrtvama.
Unatoč nepovoljnom polaznom položaju, danas je Dubrovačko-neretvanska županija po indeksu razvijenosti 3. županija u Hrvatskoj. Ponosni smo na taj veliki uspjeh.
Ponosni smo na naše sugrađane, naše gospodarstvenike, institucije s kojima smo ostvarili ovo iznimno postignuće.
Zahvalni smo, dakako, našim precima koji su nam ostavili ovaj dragulj – Dubrovnik, ljepotu i očuvanost cijele naše županije.
Zahvalni smo našim braniteljima, kako onima s našega područja, tako i svima koji su nam priskočili pomoći kad je bilo najteže. Iz cijele Hrvatske, iz BiH i iz dijaspore.
Zahvalni smo našemu prvom predsjedniku dr. Franju Tuđmanu koji je predvodio naš narod u borbi za demokraciju i za slobodnu Domovinu, koji je vodio naše branitelje u obrani i oslobađanju naše zemlje.
Koji je predvodio politiku ulaska Hrvatske u NATO i Europsku uniju, prestižnu zajednicu država s najvišim civilizacijskim postignućima u povijesti čovječanstva.
Danas je Dubrovačko-neretvanska županija najuspješnija hrvatska županija u korištenju fondova EU. Također i najuspješnija županija u gospodarenju pomorskim dobrom.
Prema podacima Ministarstva regionanog razvoja i HGK u dvije smo godine ugovorili radova koji se financiraju iz fondova EU u vrijednosti od 4,4 milijarde kuna.

Sredstvima fondova Europske unije gradimo najvažniji hrvatski infrastrukturni, prometni i geostrateški projekt – Pelješki most.

EU sredstvima, moderniziramo Zračnu luku, gradimo Studentski dom, osam novih ili dograđenih luka na otocima, Objedinjeni hitni bolnički prijem, poduzetnički inkubator, sustave navodnjavanja, energetski obnavljamo škole i domove, obnavljamo kulturne spomenike, štitimo i valoriziramo prirodnu baštinu, pripremamo centre kompetentnosti u Dubrovniku i u Neretvi, kao i mrežu širokopojasnog interneta za cijelu županiju.

Danas je nesporan regionalni status županije, a vraćamo i institucije u Županiju.

U Vladi RH nailazimo na razumijevanje, kao kod nijedne Vlade do sada.

Na svojoj sjednici u Dubrovniku Vlada je to potvrdila brojnim zaključcima ključnim za razvoj ove županije.

Tim zaključcima podržala je i dala nacionalnu potvrdu smjeru razvoja ovoga područja u skladu s našom razvojnom strategijom i našim planovima.

U tim zaključcima nalaze se:

Daljnje cestovno povezivanje županije od Zračne luke do Perne.
Autocesta od Osojnika do čvorišta Metković;
Dnevna bolnica u Metkoviću;
Projekt obrane od zaslanjenja Donje Neretve;
Centar za gospodarenje otpadom;
Kongresni centar u Dubrovniku;
Osnovna škola u Cavtatu;
Projekti vodoopskrbe i odvodnje diljem Županije;
Poseban instrument za razvoj širega područja Dubrovnika;
Interventni plan razvoja u Neretvanskoj dolini;
Pokretanje natječaja za koncesioniranje turističkih zona na otocima.

Uvjereni smo da je takva suradnja s Vladom jamstvo daljnjeg održivog razvoja ove županije i hrvatskog juga.

Mi ćemo sa svoje strane i dalje:

– Ustrajati na ravnomjernom razvoju svih dijelova županije;

– Učvršćivat ćemo i nadalje položaj županije kao ozbiljne i odgovorne hrvatske i europske regije, županije koja u suradnji sa susjednim županijama u Hrvatskoj i u BiH odgovara na zajedničke izazove;

– Ustrajat ćemo dokazivati da se javni poslovi i politika može i treba uspješno obavljati bez populizma, bez nerealnih obećanja, odgovorno i vjerodostojno;

– Ustrajat ćemo na skladnim međuetničkim i međureligijskim odnosima u kojima odgovornost za taj sklad prepoznaje i preuzima i većina i manjina;

– I dalje ćemo djelovanje temeljiti na vrjednotama Domovinskog rata, na domoljublju, na vjeri kao neodvojivoj sastavnici europske civilizacije.

Uvjereni smo da ćemo u tome i nadalje imati zagovor našega zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića i drugih kojima se utječemo, posebno našega sv. Vlaha.

Čestitam dobitnicima županijskih priznanja, još jednom svim sugrađanima čestitam Dan županije i blagdan Sv.Leopolda Bogdana Mandića.

Neka Bog čuva ovu najljepšu hrvatsku županiju!