Župan Dobroslavić: Za ostvarivanje klimatske neutralnosti EU mora osigurati nova financijska sredstva, ali ne nauštrb kohezijske politike

Župan Nikola Dobroslavić kao izvjestitelj za Višegodišnji financijski okvir EU-a u Bruxellesu je izrazio podršku prijedlogu Europske komisije za financiranje novog fonda u cilju ostvarivanja klimatski neutralne Europe do 2050. godine.

”Politički klub Europske pučke stranke u Europskom odboru regija podržava načelo Fonda za pravednu tranziciju. Pozdravljamo financiranje tog instrumenta, u iznosu od 7,5 milijardi eura, iz dodatnih sredstava, povrh postojećeg prijedloga Komisije za novi Višegodišnji financijski okvir EU-a. Međutim treba naglasiti da se ta dodatna sredstva ne smiju smatrati naknadom za predložene rezove sredstava za kohezijsku politiku. Mi se i dalje protivimo bilo kakvom smanjenju sredstava za politike koje su se već pokazale uspješnima”, rekao je župan Dobroslavić.

Župan Dobroslavić u Bruxellesu prisustvuje i događanjima povodom preuzimanja predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije.  

Početak predsjedanja obilježeno je svečanim pijemom te gala koncertom u Kulturnom centru BOZAR Bruxelles, a uz brojne predstavnike Europskih institucija, koncertu su nazočili i stalna predstavnica Republike Hrvatske pri Europskoj Uniji Irena Andrassy, veleposlanik RH u Kraljevini Belgiji Joško Paro,stalni predstavnik RH pri NATO-u Mario Nobilo, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Hrvatsko predsjedanje dolazi u vremenu velikih promjena za Europsku uniju, na početku novog institucijskog i zakonodavnog ciklusa slijedom formiranja novog sastava europskih institucija, usuglašavanja novog sedmogodišnjeg proračuna, kao i izazova koje nosi proces povlačenja Ujedinjenog kraljevstva iz Europske unije.
Hrvatska će od siječnja do lipnja 2020. godine koordinirati izradu novog zakonodavstva EU-a. Događanja će se odvijati u Bruxellesu dok će se u Hrvatskoj održati sastanak šefova i vlada te tridesetak ministarskih skupova i više desetaka sastanaka na stručnoj razini. U strukturama Predsjedanja uz državne službenike sudjelovat će i brojni stručnjaci, znanstvenici, predstavnici civilnog društva, studenti i dr.