Župan i ministar složni: Nužno osiguravanje usjeva, država proizvođačima priznava 65 posto tih troškova

Župan Nikola Dobroslavić i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić održali su danas radni sastanak s predstavnicima općina i gradova s područja županije na kojem je među ostalim bilo riječi o posljedicama elementarnih nepogoda, a naglašeno je kako bi svi proizvođači trajnih nasada trebali osiguravati svoje usjeve za što EU i Republika Hrvatska priznaju 65 posto troškova.

”Teme sastanka bile su vezane uz sektor poljoprivrede, elementarne nepogode, program ruralnog razvoja, raspolaganje poljoprivrednim zemljištem i niz drugih stvari koje su ništa manje bitne od onih velikih, a koje mogu pomoći da naši poljoprivrednici na području županije bolje i kvalitetnije žive”, rekao je uvodno ministar Tolušić, a na novinarski upit o elementarnim nepogodama, kao i što Ministarstvo može učiniti po tom pitanju, odgovorio:

”To je ono što smo nekoliko puta naglašavali na sastanku – još jednom pozivam sve naše poljoprivrednike da u budućnosti osiguraju svoje usjeve i trajne nasade. Država sufinancira osiguranje trajnih nasada sa 65 posto. Ove ćemo godine isplatiti određeni dio sredstava za elementarne nepogode, ali to ne može nadoknaditi one iznose koji su u toj nepogodi nastali ne samo u Konavlima, već i u cijeloj Hrvatskoj. Ove godine smo imali sušu, poplavu, požar, tuču, mraz, sve što smo mogli imati. Jedini način da naši poljoprivrednici budu sigurni je osiguranje usjeva”, rekao je Tolušić.

Župan Dobroslavić rekao je kako su čelnici općina i gradova ministra upoznali sa specifičnim potrebama na svom području.

”Sastanak je bio vrlo konstruktivan, dobar i kvalitetan. Imali smo širok razgovor o brojnim temama, potvrdili smo da je naša županija osim turistička i izrazito poljoprivredna županija. Imamo dolinu Neretve za ogromnu proizvodnju agruma koja je bitna za cijelu Hrvatsku, u Malostonskom zaljevu marikulturu, razvijeno vinarstvo koje je vrlo važno za državnu razinu. Govorili smo i o problemu elementarnih nepogoda. Ministar nastoji povećati iznose koji se odobravaju za nadoknadu dijela štete. No, oni nažalost neće biti toliki da mogu pokriti cijelu štetu. Složili smo se da je nužno osiguranje poljoprivrednih usjeva i trajnih nasada – elementarne se nepogode događaju i to se ne može izbjeći. EU i država odobrava 65 posto troškova osiguranja, tako da poljoprivrednici trebaju osigurati svoje usjeve”, rekao je župan Dobroslavić te nabrojao neke od projekata u planu ili realizaciji na jugu Hrvatske.

”Već provodimo projekt navodnjavanja Donje Neretve, jedan projekt je već odobren od EU fondova (Opuzen), sad idemo Koševo-Vrbovci, radit će se jedan sveobuhvatni projekt koji će osigurati zadržavanje slatke vode u dolini Neretve i borbu protiv zaslanjenja. Također smo prijavili projekt centra kompetencije za agrume u dolini Neretve. Vjerujem da ćemo proći na tom natječaju za EU sredstva i to su dva najvažnija projekta koja imamo u vidu, kao i ribarske luke u Vela Luci i Sustjepanu”, rekao je Dobroslavić.