Župan na konferenciji za novinare povodom dolaska relikvija sv. Leopolda u Dubrovnik

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na konferenciji za novinare koja je održana povodom dolaska relikvija sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubrovnik 16. i 17. rujna ove godine. Konferencija je održana u Svetištu Gospe od Milosrđa, a sudjelovali su i biskup dubrovački Mons. Mate Uzinić, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković i fra Stanko Dodig, kapucin i predsjednik Organizacijskog odbora.

Tom prilikom Župan je zahvalio svima koji su pridonijeli dolasku relikvija našeg nebeskog zaštitnika u središte županije. “Ne samo zato što je rodno mjesto sv. Leopolda u našoj neposrednoj blizini već i zbog načina na koji je svjedočio svoju vjeru, Dubrovačko-neretvanska županija je odlučila da upravo ovaj svetac bude naš nebeski zaštitnik.”, istaknuo je Župan te dodao kako je uvjeren da zagovor sv. Leopolda i njegova prisutnost pomaže u radu svim djelatnicima Dubrovačko-neretvanske županije, čiji je zaštitnik.

Na konferenciji je govorio i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, koji je istaknuo kako mu je velika čast i zadovoljstvo što Grad sudjeluje u ovakvom događaju te najavio kako će sve gradske službe i institucije biti uključene u organizaciju.

O tome što dolazak relikvija sv. Leopolda Bogdana Mandića donosi našoj biskupiji i svim vjernicima govorio je biskup Uzinić, koji je istaknu kako je susret s relikvijama susret sa svetošću, koji nam pokazuje kako trebamo živjeti.
Fra Stanko Dodig rekao kako je inicijativa za dolazak relikvija započela odmah nakon što je neraspadnuto tijelo bilo i u Zagrebu. “Uz zainteresiranost i suradnju svih, vrlo brzo smo uspjeli dogovoriti da relikvije na svom putu do rodnog mjesta Sv. Leopolda, Herceg Novog, budu izložene u svim mjestima gdje je on boravio, ali i gdje danas djeluju kapucini”, rekao je fra Stanko Dodig.

Predstavljen je i program dočeka relikvija, pa je tako rečeno kako je doček sarkofaga s relikvijama sv. Leopolda Bogdana Mandića u Hladnici u subotu u 20 sati, nakon čega se u procesiji ide do Svetišta Gospe od Milosrđa, gdje će biti izložen. Nakon toga će biti organizirano bdijenje, koje traje do 4 ujutro u nedjelju, kada se održava prva Sveta misa, a potom će Svete mise biti u 7 i 9 sati, dok će središnju Svetu misu u 11 sati predvoditi biskup dubrovački, Mons. Mate Uzinić. Svečani ispraćaj sarkofaga s relikvijama sv. Leopolda Bogdana Mandića za Split je u 14 sati.