Župan na proslavi Dana općine Konavle

Župan Nikola Dobroslavić nazočio je u subotu navečer proslavi Dana općine Konavle i 25. godišnjice oslobođenja juga Hrvatske.

Župan Dobroslavić ovom prilikom čestitao je svim Konavljanima na svemu što rade za Konavle.
‘’Čestitam vam na ljubavi za Konavle i na jedinstvu, koji su osigurali hrvatski identitet Konavala. Mi u Županiji tijesno surađujemo s vašom Općinom, a posebno ističem suradnju po pitanju povlačenja sredstava iz EU fondova. Priveli smo kraju postupak nastavka gradnje Pelješkog mosta, završeno je prikupljanje ponuda, a unatoč pokušajima podmetanjima iz susjedne države, Pelješki most se mora izgraditi’’, rekao je župan Dobroslavić te dodao kako se ‘’čudi onima koji pokušavaju tražiti neke druge temelje osim Domovinskog rata koji je temelj hrvatske državnosti.’’
‘’Na jučerašnjem okruglom stolu prisjetili smo se tih vremena kada smo izvojevali neokaljanu pobjedu. Moramo se prisjećati rata da neprijateljska čizma nikad više ne stupi u Konavle I Hrvatsku“ rekao je Dobroslavić.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić rekao je kako su sjećanja još uvijek svježa iako je prošlo četvrt stoljeća.

”Prošlo je 25 godina od oslobođenja, četvrtina stoljeća. Kad tako kažete čini se davno, ali sjećanja su svježa. Čuli smo dio njih jučer na okruglom stolu, to su naši branitelji i njihove obitelji. Njihova žrtva nije bila uzaludna jer, osvrnite se oko sebe, barem mi u Konavlima smo značajno pošli naprijed. HDZ je zajedno s bivšim načelnikom Lukom Kordom napravio dobar posao, no to nije zasluga jednog čovjeka nego svih nas. Nitko nema pravo svojatati poslijeratnu obnovu”, rekao je Lasić te se osvrnuo i na posljednje izbore iza kojih je ostalo ‘puno gorčine i prijepora’.

”Izdržali smo niz udarca ispod pojasa, no ustrajali smo na miroljubivom tonu. Nazvani smo lopovima i kriminalcima, no ovih proteklih šest mjeseci pokazuju što smo i kakvi smo”, rekao je Lasić te otkrio kako je ministar državne imovine Goran Marić ustupio tvrđavu na Prevlaci Općini.
Ministar branitelja Tomislav Medved kazao je kako je Pelješki most jedan od prioritetnih projekata.
„Ovaj narod je prošao kalvariju i agresiju, obnovio domove i stvorio perspektivu u ovom kraju. Danas je poseban dan za Konavle kada slavimo opstojnost i život. Ponosan sam što pripadam toj generaciji koja je oslobodila Konavle, a 1995. godine u Oluji oslobodila i cijelu svoju Domovinu,“ rekao je on.
Na sjednici su dodijeljene nagrade ovogodišnji laureatima i to Općinsku nagradu za životno djelo zbog iznimnih rezultata sportu i predanog društvenog rada Marku Matiću, godišnju nagradu Općine Konavle zbog iznimnih rezultata u sportu dobio je Luka Deranja, a godišnju nagradu za iznimne sportske rezultate u 2017. godini dobile su Nade VK Cavtat.

Inače,sjednici su prisustvovali i izaslanik predsjednice RH i saborski zastupnik Branko Bačić, izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar Tomislav Medved, zastupnica u Europarlamentu Dubravka Šuica, državne tajnice Nikolina Klaić i Marija Vučković, državni tajnik Frano Matušić, predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović, general-pukovnik Marjan Mareković, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, među kojima su i Tigrovi i Gromovi, dubrovački gradonačelnik Mato Franković i brojni drugi.