Župan potpisao ugovore o financiranju s udrugama koje provode program “Pomoć u kući starijim osobama” te Udrugom “Dva skalina”

Župan Nikola Dobroslavić potpisao je danas u Palači Ranjina ugovore o financijskoj potpori s predstavnicima pet udruga s područja županije koje provode program “Pomoć u kući starijim osobama na području Dubrovačko-neretvanske županije” te s Udrugom roditelja djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Dva skalina”.

„Drago mi je da smo danas ovdje i da potpisujemo ove ugovore, jer Županija trajno radi na poboljšanju uvjeta života starijim osobama i svim onima kojima je pomoć potrebita. Mi svake godine u proračunu osiguravamo namjenska sredstva te na taj način pomažemo udrugama koje pružaju pomoć starijim osobama. Također, dio ovih sredstava redovito namjenjujemo i Udruzi „Dva skalina“, u svrhu sufinanciranja boravka djece s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom.“, rekao je župan Nikola Dobroslavić.

Podsjetio je pritom i kako je Dubrovačko-neretvanska županija nedavno predstavila i projekt „Halo pomoć“, koji korisnicima starije životne dobi na području županije poboljšava kvalitetu života te je dodao kako je ova mjera za koju se ugovori danas potpisuju, ali i sve druge koje su namijenjene starijim osobama, bilo da su one smještene u domovima za starije ili pak u vlastitim domovima, jako dobre te ih Županija podržava.

Potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenici župana Žaklina Marević i Joško Cebalo te v.d. pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Jelena Dadić.

Danas su tako potpisani ugovori s udrugama „Dobra“ i „Otac Ante Gabrić“ iz Metkovića, „Val“  s Lastova,  „Blage ruke“ iz Slanog i „Dnevni boravak, njega i pomoć u kući za starije i nemoćne osobe” iz Ploča, a ugovorena sredstva iznose 329 tisuća kuna.

Udruzi „Dva skalina“ je za projekt „Skalin po skalin“ namijenjeno 80 tisuća kuna kojima se financira  projekt dnevnog boravka za djecu sa cerebralnom paralizom, a kako bi im se omogućilo više aktivnosti i redovnih terapija, ali i kako bi se njihovim obiteljima pružilo više vremena za organizaciju vlastitog obiteljskog života.

Cilj pružanja potpore udrugama koje provode program “Pomoć u kući starijim osobama na području Dubrovačko-neretvanske županije” je pomoć u obavljanju svakodnevnih poslova starijim osobama koje žive same u svojim domovima, posebice u ruralnim krajevima Dubrovačko-neretvanske županije. Svrha programa, kojim je obuhvaćeno 300-tinjak osoba, je smanjenje osjećaja socijalne isključenosti i omogućavanje starijim osobama ostanak i njegu u poznatom okruženju vlastitog doma. Također, ne manje važan segment provođenja ovog programa koji Dubrovačko-neretvanska županija financijski podupire je i što se njime pruža mogućnost zapošljavanja ženama u ruralnim krajevima koje teže pronalaze posao.