Župan sa zamjenicima na svečanosti otvaranja Lazareta

Večeras je u Dubrovniku, u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, održano svečano otvaranje obnovljenog kompleksa Lazareti, kojemu je nazočio i župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom.

Tom prilikom je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo kako je simbolika što se završetak obnove Lazareta dogodio u godini kada je Grad Dubrovnik krenuo koristiti europska sredstva te pokazao da ih zna koristiti, da zna gospodariti EU novcem i ulagati ga u ono što je važno, a to je briga o našoj baštini.

„Divno je da se već desetljećima ovdje isprepliću dvije iznimne vrijednosti. Jedna je očuvanje kulturne baštine, a druga je naslijeđe suvremenog kulturno-umjetničkog stvaralaštva i društvenog djelovanja. To je upravo onaj spoj kojem svjedočimo u Lazaretima“, rekao je premijer Plenković. Dodao je i kako je zajedničkim snagama, kroz ovaj projekt vrijedan 33 milijuna kuna, napravljen kvalitetan iskorak jer će se korištenjem europskih fondova dodatno pokazati ljudima što ovo članstvo znači.

Inače, sredstvima eu fondova obnovljene su osma, deveta i deseta lađa kompleksa Lazareti te dvorišta između njih. Dodatno je opremljeno deset lađa novog kulturnog centra, ukupna vrijednost projekta je 33,7 milijuna kuna, od čega iz fondova EU oko 26 milijuna kuna dok je ostatak sredstava osigurao Grad Dubrovnik. U projektu je uz Grad Dubrovnik još sudjelovalo deset partnera – Zavod za obnovu Dubrovnik, DURA, TZ Grada Dubrovnika, Folklorni ansambl Linđo, ART radionica Lazareti, Studentski teatar Lero, Udruga DEŠA, Socijalno poduzeće DEŠA i udruge Dart te Art Sebastian Design.

Na svečanosti su  bili i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, državni tajnici Frano Matušić, Nikolina Klaić i Sanja Putica, saborski zastupnik Branko Bačić, zastupnica u EU parlamentu Dubravka Šuica, ravnatelj SAFU-a Tomislav Petric i brojni drugi uzvanici, a u kulturno-umjetničkom programu nastupio je dio udruga i ustanova koje djeluju u prostoru Lazareta.