Župani u Vukovaru o financiranju lokalne i regionalne samouprave

Župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u Vukovaru na sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija na kojoj se razgovaralo o izmjenama financiranja jedinica lokalne i područne samouprave koje bi trebale stupiti na snagu u siječnju 2017. godine.

Članovi izvršnog odbora su se, obzirom na aktualnu situaciju i poreznu reformu, osvrnuli na promjene u financiranju lokalne i područne (regionalne) samouprave.

-Glede porezne reforme prihvaćamo rasterećenje rada, ali s obzirom na praksu, oprezni smo oko ukidanja dijela prihoda iz poreza na dohodak. To će znatno smanjiti proračune gradova I županija. Nema razloga da ne vjerujem ministru Mariću koji tvrdi da će nam do zadnje lipe sve neprihodovano iz dohotka biti vraćeno kroz proračune iz drugih izvora. S obzirom na dosadašnju praksu izražavamo veliki oprez jer očekujemo dobiti konkretne podatke iz kojih izvora, na koji način i kojom dinamikom će sredstva biti namaknuta u županijske proračune.“ – izjavio je Goran Pauk, šibensko-kninski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Članovi Izvršnog odbora raspravljali su također i o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske.

-Uočili smo da pojedine jedinice lokalne samouprave uopće ne mogu strateški planirati razvoj i jedva financijski opstaju. Nadamo se da će novi indeks razvijenosti tu situaciju poboljšati. Zajednica će također predložiti neke od modela izravnanja, ali se s općinama I gradovima mora usuglasiti bolji sustav kako bi svi imali jednake uvjete za razvoj-zaključio je varaždinski župan Predrag Štromar.

Također, župani su razgovarali i o problemima u kojima su se našli ravnatelji zdravstvenih ustanova zbog pravilnika o specijalizantima.

Na kraju sjednice, članovima Izvršnog odbora predstavljeno je istraživanje medijske slike po županijama, rad Hrvatskog centra za razminiranje te Hrvatsko nacionalno vijeće u Vojvodini.