Županija nastavlja ulagati u OB Dubrovnik: Nakon ultrazvuka nabavljen i moderni digitalni rendgenski uređaj

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom te pročelnicom UO za društvene djelatnosti Jelenom Dadić obišli su u srijedu novi rendgenski uređaj u OB Dubrovnik vrijedan 1,4 milijuna kuna.

Župan Dobroslavić ovom je prilikom istaknuo kako je ovo samo nastavak ulaganja u OB Dubrovnik, a podsjetio je kako je krajem lipnja Županija osigurala sredstva i za još jedan visokokvalitetni ultrazvučni uređaj i to više od 800 tisuća kuna.

”Veliko mi je zadovoljstvo što danas predstavljamo jedan od dva nova uređaja koje je financirala DNŽ na inicijativu dr. Vilme Kosović. Ove godine ćemo ukupno izdvojiti oko 25 milijuna kuna, uz redovna sredstva tu su i ova dva uređaja, a tu su i sredstva za koronavirus, sredstva za sufinanciranje stanovanja djelatnika bolnice. U tijeku je i projekt dnevne bolnice dijelom u Metkoviću, dijelom u Dubrovniku, ukupne vrijednosti 50 milijuna kuna. Zgrada se u Metkoviću radi, a uređaji su u tijeku nabave. Moram još spomenuti da smo zajedno s DUNEA-om prijavili bolnicu na projekt za oporavak i otpornost za koje EU daje bespovratna sredstva, to je veliki projekt energetske obnove Opće bolnice Dubrovnik i uređenja određenih odjela, odnosno petog i šestog kata. Nadamo se da ćemo dobiti taj projekt”, rekao je ovbom prilikom župan Dobroslavić.

Ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić zahvalio se Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja je uložila 2,3 milijuna kuna za ova dva visokosofisticirana dijagnostička uređaja.

”Nema boljih i modernijih uređaja u toj kategoriji. Mi imamo još rentgenskih uređaja tako da djelatnici odjela imaju na čemu raditi. Nema obrade pacijenata u bolničkom sustavu bez dijagnostike, a upravo najveći dio dijagnostike je radiološka. Očekujemo i nabavu novog uređaja za koronarografiju što će upotpuniti radiološki odjel koji je dobio unutar godina dana nekoliko vrijednih uređaja. Ovim smo zaokružili priču koja je počela nabavom digitalnog mamografa prije dvije godine”, napomenuo je Bekić.

Voditeljica Odjela za radiologiju dr. Vilma Kosović istaknula je kako ovaj digitalni rentgenski uređaj znači izuzetan tehnološki iskorak za rad tog odjela, ali i čitave OB Dubrovnik

”Riječ o novoj digitalnoj tehnici koja će ubrzati dijagnostiku, kvalitetu slike, ali i točnost dijagnostičke informacije. Radi se o digitalnoj tehnici pri čemu se istovremeno s ekspozicijom prikazuje i slika na samom ekranu monitora te se ubrzava dijagnostika, poboljšava se kvaliteta slike, a samim time i točnost dijagnostičke informacije. Novi uređaj će omogućiti jednostavnije detektiranje bolesti s kvalitetnijom slikom, ali i manjom dozom zračenja pa će svi pacijenti koji dolaze s uputnicom liječnika primarne zdravstvene medicine dobiti bolju uslugu snimanja pluća, kostiju, abdomena”, rekla je Kosović.