25. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

Povodom Dana međunarodnog priznanja RH župan Nikola Dobroslavić obratio se građanima Dubrovačko-neretvanske županije, njegovo obraćanje i čestitku prenosimo u cijelosti:

Prije 25 godina, na dan 15. siječnja 1992. godine, samostalnu i suverenu državu Hrvatsku priznale su sve države članice tadašnje Europske zajednice i još drugih 8 zemalja, te je stoga taj datum uzet za Spomendan – Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

Tim priznanjem Hrvatska je i u međunarodnim okvirima nastavila svoj put kao ravnopravna i priznata članica međunarodne zajednice slobodnih i suverenih država i naroda.

Put je do međunarodnog priznanja bio obilježen konstituiranjem prvoga višestranačkog Hrvatskog sabora, 30. svibnja 1990, donošenjem Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti RH, 25. lipnja 1991, te Odluke o raskidu svih državnopravnih sveza RH s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ, 8. listopada 1991.

U međuvremenu se Hrvatska morala braniti od velikosrpske agresije i okupacije gotovo jedne trećine svoga teritorija. Uspješna obrana u toj borbi s višestruko nadmoćnijim neprijateljem bila je čimbenik koji je priznanje učinio neizbježnim i neodgodivim.

Zahvalni smo svim braniteljima koji su svojom žrtvom omogućili to priznanje. Zahvalni smo dr. Franju Tuđmanu koji je mudrom politikom vodio Hrvatsku i doveo je do međunarodnog priznanja, kasnije i do ukupne pobjede u nametnutom ratu.

Mi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ponosni smo na golem doprinos naših branitelja, ali i na važnu ulogu Dubrovnika u međunarodnom priznanju države, jer  je upravo napad na Dubrovnik zorno razotkrio karakter osvajačke politike Miloševića i JNA i ogolio pravi cilj agresije na našu Domovinu.

Čestitam svim našim sugrađanima Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

 

Župan

Nikola Dobroslavić”