26. obljetnica nesreće američkog vojnog zrakoplova

U Memorijalnoj kući Ronalda Browna danas je održana komemoracija povodom 26. obljetnice pogibije putnika i članova posade u nesreći američkog vojnog zrakoplova nadomak Dubrovnika.

Naime, 3. travnja 1996. godine na brdu Sveti Ivan nedaleko od Zračne luke Dubrovnik srušio se američki vojni zrakoplov u kojem se nalazio tadašnji ministar trgovine SAD-a Ronald Brown te još 34 osobe u izaslanstvu na službenoj trgovačkoj misiji po Hrvatskoj.

“Suosjećamo s članovima obitelji stradalih u nesreći. Bili su na plemenitom zadatku pomoći Hrvatskoj neposredno nakon agresije na našu zemlju, a svi mi danas radimo na tragu te misije. Učvršćujemo naše prijateljstvo s narodom SAD-a, unaprjeđujemo gospodarsku suradnju i partneri smo u događanjima na jugoistoku Europe.” – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić.

Marisa Lago, zamjenica tajnika za međunarodnu trgovinu u Ministarstvu trgovine SAD-a prisjetila se svih žrtava stradalih u zrakoplovnoj nesreći na današnji dan 1996. godine te naglasila da se danas u Dubrovniku odaje počast svim žrtvama, ali i cilju plamenite misije koja je Hrvatskoj značila otvaranje puta prema oporavku nakon ratnih stradanja.

“Dolazak visokog dužnosnika prije 26 godina u Republiku Hrvatsku i Dubrovnik značio je potvrdu jačih odnosa Hrvatske i SAD-a. Danas svjedočimo uistinu izvrsnim odnosima, sjajnoj suradnji i brojnim trgovinskim razmjenama, a prije svega brojnim turistima iz SAD-a koji pohode našu državu i naš grad. Veze sa SAD-om nikada nisu bile jače.” – rekao je gradonačenik Dubrovnika Mato Franković.

U knjigu žalosti u Memorijalnoj kući Ronalda Browna upisali su se i privremeni otpravnik poslova u Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj Mark Fleming i direktor komercijalnih poslova Zračne luke Dubrovnik Ivan Maslać.