U Zagrebu održana konferencija na temu Integriranih teritorijalnih ulaganja

U Zagrebu je održana konferencija na temu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam) i održivog urbanog razvoja na kojoj su sudjelovali predstavnici jedinica lokalne samouprave, regionalni koordinatori, predstavnici Udruge gradova kao i brojni drugi sudionici.

Cilj konferencije je bio informirati javnost o ITU mehanizmu, informirati predstavnike jedinica lokalne samouprave i sve zainteresirane o novom programskom razdoblju, ali i čuti iskustva gradova koji su već provodili projekte kroz ITU mehanizam.

U proteklom programskom razdoblju 2014.-2020. ITU mehanizam je koristilo osam gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek Zadar, Slavonski Brod, Pula i Karlovac) te je ugovoreno 127 projekata ukupne vrijednosti 2,31 milijardu kuna. Tijekom provedbe ITU-a prepoznate su brojne prednosti teritorijalnog pristupa koje su bile podloga za programiranje novog financijskog razdoblja i jedan od argumenata za proširenje teritorijalnog pristupa na nove gradove.

U novom programskom razdoblju ITU mehanizam uključivat će osam urbanih aglomeracija koje su bile uključene do sada, te 14 novih gradova koji su ujedno i sjedišta županija (Sisak, Varaždin, Šibenik, Dubrovnik, Bjelovar, Vinkovci, Koprivnica, Vukovar, Čakovec, Požega, Virovitica, Krapina, Gospić i Pazin).

Tijekom konferencije ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak rekla je kako je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije izradilo dva programa novog programskog razdoblja 2021. -2027.

“U okviru Programa kohezijske politike na raspolaganju imamo ukupno oko 50,12 milijardi kuna od čega se 11,5 milijardi odnosi na potpuno novi Integrirani teritorijalni program koji smo osmislili upravo kako bismo mogli pomoći onim najudaljenijim, najdepriviranijim dijelovima Republike Hrvatske kroz ulaganja u otoke ali i same gradove kao urbana središta i to kroz ciljane javne pozive za gospodarstvenike i poduzetnike, kao i za ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, kulturnu baštinu, turizam, brownfield lokacije, čisti i pametni gradski promet, pilot projekti na razini gradskih naselja i četvrti te energetsku učinkovitosti, zelenu infrastruktura, ulaganja u višenamjensku infrastrukturu i javne površine te razvoj poduzetništva u urbanim područjima”, istaknula je ministrica.

Također je naglasila da će, uz ITU gradove, veliku promjenu za gospodarstvo Hrvatske učiniti i Planovi za industrijsku tranziciju regija, odnosno Panonske, Jadranske i Sjeverne Hrvatske u koju će biti uključen svaki od ITU gradova, izuzev Grada Zagreba.

Za kraj, ministrica je istaknula kako će se, sukladno EU regulativi, za ITU mehanizam izdvojiti preko 12,9 posto sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj te će ITU gradovi na raspolaganju imati oko 679,6 milijuna eura za svoje projekte, dok će na raspolaganju poduzetnicima biti i alokacija od 506 milijuna eura koju će koristiti u tri hrvatske regije, Panonsku, Jadransku i Sjevernu Hrvatsku, kako bi se ojačala regionalna konkurentnost, smanjile regionalne razlike te potaknule aktivnosti pametne specijalizacije naših regija i osnažila pozicija regionalnih gospodarstava u globalnim lancima vrijednosti.