60 godina Zračne luke Dubrovnik

Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicima u cavtatskom Hotelu Croatia nazočio je na predstavljanju monografije o 60 godina djelovanja Zračne luke Dubrovnik.

„Zračna luka Dubrovnik razvijala se kroz proteklih 60 godina i prošla put od potpunog razaranja u Domovinskom ratu do velike obnove i današnje pozicije jedne od ključnih zračnih luka u Hrvatskoj s regionalnim značajem. Sve to na inicijativu Zračne luke Dubrovnik i općine Konavle te Vlade Republike Hrvatske koja je tu inicijativu prepoznala i podržala i uz financiranje sredstvima iz državnog proračuna i europskim sredstvima omogućila nam da danas imamo grandioznu zračnu luku na koju smo ponosni. Vidimo da bi se neki u našem susjedstvu htjeli natjecati s našom zračnom lukom, pa neka to pokušaju ako misle da mogu. Naša primjedba je da to ne mogu raditi na lokaciji koja ugrožava izvorište Omble i nije nam svejedno tko će ulagati u tu zračnu luku“ – rekao je župan Nikola Dobroslavić napomenuvši da preko Zračne luke Dubrovnik u Dubrovačko-neretvansku županiju dolazi oko polovice ukupnog broja turista.

Okupljene je kao izaslanik predsjednika Vlade, pozdravio državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, a uime Grada Dubrovnika okupljenima se obratila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić. “O Zračnoj luci Dubrovnik neposredno ovisi 1100 ljudi i njihovih obitelji” – rekao je načelnik Općine Konavle Božo Lasić. Direktor Zračne luke Dubrovnik Frano Luetić istaknuo je da ZLD predstavljaju zaposlenici, trenutačno njih više od 600, od kojih je većina iz Konavala te da je ona motor ovog kraja.

Prema riječima autora monografije Maria Raguža ova je monografija svojevrsni nastavak dviju prethodnih, a u kraćem promotivnom filmu koji je prikazan, uz ostalo je istaknuto da su prvi letovi za Dubrovnik realizirani hidroavionima i to u vrijeme Austro-Ugarske i Kraljevine Jugoslavije, te da je prvi zrakoplov sletio 1913. godine na dubrovačku plažu Banje.