Akcija za kupnju FIBROSCAN-a dubrovačkoj bolnici pri kraju

Župan Nikola Dobroslavić na radnom je sastanku s glavnom urednicom internetskog portala dubrovniknet.hr Lidijom Crnčević i dopredsjednicom Udruge HEPATOS-DUBROVNIK i voditeljicom Infektološkog odjela Opće bolnice Dubrovnik Ljiljanom Beticom Radić razgoovarao o tijeku akcije za kupnju FIBROSCAN-a, ultrazvučnog uređaja za pretrage jetre.

Na sastanku je rečeno da je zatvorena financijska konstrukcija za nabavku ovog uređaja koji košta oko 800 tisuća kuna.Stoga su Lj. B. Radić i L. Crnčević župana Dobroslavića obavijestile kako je akcija u završnoj fazi.

Udruga HEPATOS-DUBROVNIK, pokrenula je akciju prikupljanja donacija za kupnju FIBROSCAN-a jer naša bolnica nema taj uređaj, pa su pacijenti morali ići u Split ili Zagreb, kako bi obavili pretragu.  Na ovaj se način udruga HEPATOS-DUBROVNIK aktivno uključila u globalnu strategiju eliminacije hepatitisa B i C do 2030. Cilj im je povećanjem svijesti o virusnim hepatitisima i ukazivanjem na važnost pravovremenog otkrivanja i liječenja hepatitisa, povećati broj novootkrivenih i zaraženima omogućiti liječenje.

Inače, FIBROSCAN na potpuno bezbolan način tijekom petominutnog pregleda mjeri elastičnost i utvrđuje stupanj oštećenja jetre. Ovim ultrazvučnim pregledom dobije se nalaz koji odgovara pretrazi biopsije jetre. Pretraga je nužna za praćenje oboljelih i neophodna je za dobivanje odobrenja za liječenje novim lijekovima.