Bolnici i domovima zdravlja 26 milijuna kuna iz EU fondova

Ministrica regionalnog razvoja i fondova europske unije Gabrijela Žalac i ravnatelj SAFU-a (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU) Tomislav Petric u Dubrovačko-neretvanskoj županiji potpisali su dva ugovora vrijedna 26 milijuna kuna.

Tom je prilikom ministrica G. Žalac pohvalila DNŽ i Regionalnu razvojnu agenciju DUNEA za čak pet projekata koji se iz strukturnih fondova financiraju na području Županije. Također, naglasila je kako će se za trenutačno najveći infrastrukturni projekt u EU, gradnja Pelješkog mosta, kroz naredna dva tjedna znati stav oko iznosa financiranja tog proejkta od strane EU.

Župan Nikola Dobroslavić zahvalio se i čestitao svim potpisnicima ugovora te je najavio kako uskoro očekuje i novi, šesti, projekt iz strukturnih fondova EU. Radi se o dnevnoj bolnici Metković vrijednoj oko 50 milijuna kuna. Župan Dobroslavić kazao je kako očekuje da će se idući tjedan, kada u DNŽ dolazi ministar državne imovine Goran Marić, riješiti pitanje zgrade u Metkoviću u kojoj bi bolnica trebala biti smještena.

U ugovorima potpisanima u Palači Ranjina riječ je o projektima „Objedinjeni hitni bolnički prijem Dubrovnik“, vrijednom 22 milijuna kuna, te  projektu „Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti Domova zdravlja i koncesionara Dubrovačko – neretvanske županije“ vrijednome 4 milijuna kuna, a financiraju se iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020.

Cilj prvog projekta je uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema Opće bolnice Dubrovnik kako bi se povećala dostupnost hitne zdravstvene skrbi pacijentima uz istodobno povećanje njezine kvalitete. U drugom projektu partneri Dubrovačko-neretvanske županije su   Dom zdravlja „Dr. Ante Franulović“ i Dom zdravlja Dubrovnik, a cilj projekta je osigurati bolju primarnu zaštitu domova zdravlja i koncesionara te smanjiti upućivanje u bolnice za najmanje 15 posto.

Na potpisivanju su bili i državna tajnica za regionalni razvoj Nikolina Klaić, ravantelj Opće bolnice Dubrovnik i direktorica DUNEA-e Melanija Milić.