BOLOGNA Predstavljanje sportskih događaja u sklopu projekta Zero Waste

Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovali su na studijskom putovanju koje se održalo u Bologni u okviru Zero Waste Blue projekta. Cilj studijskog putovanja bio je prijenos znanja, rezultata i razmjena najbolje prakse putem prezentacija i rada u skupinama. Predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije prezentirali su dva sportska događanja koja su uključena na projektu i koja će se, koristeći Zero Waste Blue metode, održati u Županiji tijekom 2019. godine. Metkovska skalinada koja će se održati u ožujku 2019. godine i Stonski maraton koji će se održati u rujnu 2019. sportska su događanja koja su uključena u sustav Zero Waste Blue i testirana putem platforme. Uz podršku stručnjaka koji su već sudjelovali u Zero Waste, provjerila se održivost događanja te su se ponudila društvena i ekonomska rješenja za održive sportske događaje. Sudionici su se također sastali s organizatorima Bolonjskog polu-maratona Run Tune Up, predstavnicima UISP-a (talijanska unija sporta za sve Emilia-Romagne) te predstavnicima općine Bologne koji su prezentirali svoja iskustva u organizaciji održivih sportskih događaja.

Projekt Zero Waste Blue nastavak je uspješno završenog EU projekta Zero Waste, a cilj projekta je analiza negativnog utjecaja na okoliš prilikom organizacije različitih manifestacija i javnih okupljanja. Projekt Zero Waste Blue implementira se u okviru programa INTERREG Italija-Hrvatska i kapitalizira svoga prethodnika te proširuju ‘ideju’ Zero Waste-a prilikom organizacije raznih manifestacija. Sportske manifestacije idealne su aktivnosti za primjenu instrumenata koje potiču održivi lokalni razvoj, a turističku destinaciju čine atraktivnijom tijekom cijele godine. Stoga su ciljevi ovog projekta širenje ideje Zero waste, zaštita i promocija prirodne i kulturne baštine kroz sportsko-rekreativne manifestacije te kreacija zajedničkog turističkog proizvoda Zero Waste sport events Blue brand. Jedan od ciljeva projekta je produljenje turističke sezone kroz provedbu održivih, tzv. Zelenih sportskih događaja na lokalitetima značajne kulturne i/ili prirodne baštine u Italiji i Hrvatskoj. Projekt će pridonijeti novoj suradnji svih partnera na projektu, a zajedničkim radom doći će se i do novih turističkih proizvoda korisnih za lokalni ekonomski razvoj.

Ukupna vrijednost Zero Waste Blue projekta koji traje od lipnja 2018. do studenog 2019. iznosi oko 860 tisuća eura, vodeći partner je Grad Opatija, a ostali partneri na projektu su Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji, Agencija za razvoj zadarske županije Zadra Nova, Dubrovačko-Neretvanska županija, ERVET Agencija za ekonomski razvoj Regije Emilia Romagna, Regija Emilia Romagna, Regija Veneto, Regija Molise, Grad Ancona i tvrtka Veneto inovacije.