U Bruxellesu održan partnerski sastanak programa Interreg Italija-Hrvatska

Na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije i talijanske regije Veneto održan je partnerski sastanak u Bruxellesu  povodom otvaranja novog bilateralnog programa prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske u vrijednosti od 237 milijuna eura. Njime će se pomoći  objema zemljama da poboljšaju zajedničko praćenje klimatskih promjena, sprečavanje prirodnih katastrofa, ulaganje u istraživanje i inovacije u sektoru plavog gospodarstva te ukupnom korištenju svojih morskih i pomorskih resursa. U okviru prekograničnog programa potaknut će se  razvoj ekološki odgovornog turizma  kao i razvoj pomorskog prometa.

Program „Interreg  V-A Italija-Hrvatska“ obuhvaća 25 regija i pokrajina u Italiji te 8 hrvatskih primorskih županija. Upravljačko tijelo ovog programa prekogranične suradnje je upravo regija Veneto sa sjedištem u Veneciji. Budući da je područje obuhvaćeno programom također dio Jadransko-jonske regije, ciljevi programa u skladu su s makroregionalnim ciljevima Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju (EUSAIR).

Sudionike su pozdravili Hrvoje Butigan ispred predstavništva Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu  i Nicola Panarello iz predstavništva regije Veneto. Glavni govornici su bili Silvia Majer, direktorica Upravljačkog  tijela, zatim  Ivan Curzolo,  direktor Zajedničkog Tajništva programa, te Antonio Cenini i Eric Philippart iz Europske komisije- DG GROW.

Na sastanku su sudjelovali direktorica razvojne agencija DUNEA Melanija Milić, zamjenica direktorice Helena Brčić, te predstavnici regija i institucija koji su uključeni u program Interreg  Italija-Hrvatska.