Dan općine i 30. obljetnica oslobođenja Konavala

Župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom nazočio je danas na Grudi na svečanoj sjednici Općinskog vijeća povodom 30. obljetnice oslobođenja i Dana Općine Konavle.

„Dobro je što Općina Konavle uvijek u proslavu Dana općine uključuje branitelje posebno postrojbe koje su oslobađale ovo područje, i to nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti jer samo slobodan narod je pravi narod. Mi smo slobodni zahvaljujuću našim braniteljima, našem prvom predsjedniku doktoru Franju Tuđmanu i već 30 godina uživamo u toj slobodi. Mogu najaviti da Dubrovačko-neretvanska županija, grad Dubrovnik i općine od Prevlake do Stona organiziraju idući tjedan još jednu potvrdu vrijednosti slobode na ovom prostoru – potvrdu oslobođenja hrvatskog juga. Čestitam načelniku Lasiću, općinskom vijeću, svim Konavokama i Konavljanima te prvom načelniku općine Luki Kordi na svemu što su radili i rade za Konavle – istaknuo je župan Nikola Dobroslavić te dodao da Županija i općina Konavle zajednički rade na brojnim projektima te da će tako, uz podršku Vlade RH, biti i ubuduće. „Nakon velikog uspjeha Pelješkog mosta mi u županiji i dalje radimo na daljnjem povezivanju. Moramo napraviti cestu od zračne luke do grada i Osojnika, autocestu do Metkovića i brzu cestu preko Pelješca i tek tada će županija biti povezana i geostrateški sigurna“ – zaključio je župan Dobroslavić.

„S obzirom da je ovo 30. obljetnica oslobođenja, dopustite mi da se prvenstveno spomenem naših branitelja kojima dugujemo sve što danas uživamo i svih velikih, a samozatajnih Konavoki i Konavljana koji su u vremenu prije nas voljeli svoje ognjište i održali na životu našu zemlju, kulturu i baštinu. Unatoč krizama, svi projekti koje smo započeli se uredno izvršavaju i financiraju. Mjere i pogodnosti treba netko platiti. Svaka pomoć koja se donese znači da se s neke stavke proračuna moralo uzeti, odnekle novac izmisliti. Negdje nešto izlobirati, zamoliti, potegnuti za rukav, pitati, kumiti, tražiti. Sve smo to radili. I neka smo. I opet ćemo za Konavle. Ovdje moram posebno zahvaliti županu Dobroslaviću i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali i Vladi Andreja Plenkovića, ministrici Vučković, ministru Medvedu i svima koji su nam pomagali“ – rekao je načelnik općine Konavle Božo Lasić.

Na sjednici su dodijeljena priznanja laureatima. Nagrada Općine Konavle Stijepu Butijeru dipl.ing.arh.  – za izniman doprinos u urbanističkom-arhitektonskom uređenju Konavala. Zahvalnice su primili predstavnici udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“, 163. brigade HV Dubrovnik, Udruge 156. brigade HV Vrgorac Makarska, Udruge Hrvatski Domobran „Dubrovnik“, Satnije Konavle, Udruge pripadnika Odreda naoružanih brodova Dubrovnik, Policijske udruge branitelja PU Dubrovnik ’91.,Udruga specijalne jedinice policije „Grof“, Udruge specijalne jedinice policije „Grom“, gerilskoj skupini “Konavoska brda”, Jadranki Trojanović, Nikoli Kojanu, Franu Luetiću, Zoranu Čaglju, Matiani Staničić, Andiu Drobcu te Pavu Puliću.

U ime udruga proisteklih iz Domovinskog rata okupljenima se obratio predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade „Tigrovi“ Ilija Vučemilović Šimunović, a uime ostalih laureta gostima se obratio Stijepo Butijer.

Sjednici su nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Branko Bačić, izaslanik premijera Andreja Plenkovića i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonimir Milas, veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, tajnik Hrvatske zajednice Općina Mate Čičak, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, načelnici susjednih općina, biskup dubrovački Roko Glasnović i brojni drugi uzvanici.

Na sjednici je potpisana povelja o prijateljstvu s načelnikom Općine Vinica, Branimirom Štimecom.

Uz Dan općine i obljetnicu oslobođenja položeni su vijenci na Vojskom dolu na spomen ploču hrvatskom vitezu satniku Matu Golubiću, održana je Sveta Misa za branitelje u župnoj crkvi sv. Jurja u Stravči, a ovom prilikom otkriven je i spomenik svim poginulim braniteljima koji su dali živote za obranu Domovine.